Actualitzat 07/12/2020 15:35

Catalunya registra una ralentització de la baixada dels ingressos hospitalaris

Unitat de vigilància intensiva de l'Hospital del Mar (Arxiu).
David Zorrakino - Europa Press

El Govern fa més de 76.000 proves en dues setmanes de cribratges

BARCELONA, 7 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha explicat aquest dilluns que Catalunya ha registrat una ralentització de la tendència a la baixa dels ingressos hospitalaris --tant en llits convencionals com en llits de crítics-- per covid-19.

Així ho ha dit en una roda de premsa al costat del conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper; el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, i el comissari dels Mossos d'Esquadra Miquel Esquius.

"Han frenat d'una manera més o menys suau", ha concretat Ramentol, que ha alertat d'un equilibri fràgil de la resta d'indicadors de la pandèmia, per la qual cosa ha apostat per seguir-ne l'evolució atentament.

Així mateix, ha destacat l'"esforç notable" de l'executiu català en la recerca activa de casos de coronavirus amb més de 76.000 proves --entre PCR i test d'antígens-- durant aquestes dues setmanes de cribratges massius a més de 40 punts de Catalunya.

Pel que fa al rastreig de contactes estrets, el secretari general de Salut ha celebrat que el percentatge dels que mantenen "una bona adherència" a les quarantenes i aïllaments ha augmentat fins a un 73%, quan abans era de gairebé el 60%.

D'altra banda, Mendioroz ha ressaltat que l'evolució de la pandèmia és diferent en funció de la regió sanitària, amb una tendència més favorable a les zones menys poblades com per exemple les Terres de l'Ebre (Tarragona) i l'Alt Pirineu (Lleida), on és "molt bona".

SITUACIÓ ACTUAL

Quan li han preguntat per com interpretar les dades epidemiològiques a Catalunya, Mendioroz ha argumentat que la situació actual és una "prèvia" per valorar l'impacte de l'aixecament de les restriccions i l'augment de mobilitat i interacció social.

Així, sobre l'augment dels indicadors, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 ha defensat que veuran si realment comencen a pujar o no perquè, amb els pressió assistencial actual, "no hi ha gaire marge d'actuació" si comencen a pujar els casos.

No obstant això, Ramentol ha assegurat que "a dia d'avui no es donen les condicions" epidemiològiques per fer marxa enrere en les restriccions de la segona onada, que es donaria amb una velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) persistent per sobre d'1 --aquest dilluns és de 0,99-- i un increment dels ingressos setmanals.

Mendioroz ha reconegut que és "difícil fer previsions a llarg termini" perquè hi influeixen diferents factors i ha apostat per complir les mesures de seguretat, les restriccions i les recomanacions que ha impulsat el Govern.

NADAL

Quan li han preguntat per una possible modificació del Pla d'adaptació de l'activitat social de Nadal i canvi d'any a la covid-19 atesa la situació epidemiològica, Ramentol ha subratllat la necessitat de celebrar Nadal, tot i que sigui de manera diferent.

No obstant això, ha matisat que el pla "és sensible al fet que hi pugui haver canvis de guió" així que ha apostat per avaluar dia a dia la situació epidemiològica per celebrar Nadal sense obviar el context de pandèmia.

Sàmper ha afegit que, en funció de l'estabilització de la pandèmia, tant el pla de Nadal com el d'obertura progressiva d'activitats "aniran cap a una banda o altra".