Actualitzat 22/05/2014 11:47

Catalunya registra un milió de persones amb estudis postobligatoris més que fa una dècada

Exámenes, alumnos, estudiantes, selectividad, prueba, universitarios
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha registrat un milió més de persones amb estudis postobligatoris en comparació de fa una dècada, de manera que la xifra se situa en tres milions de titulats --Batxillerat, Formació Professional (FP) i títols universitaris--, fet que suposa un 48,2% del total de població de més de 16 anys el 2011.

Segons ha informat aquest dijous l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) en un comunicat, aquestes dades reflecteixen una "important millora" del nivell d'instrucció de la població resident a Catalunya, el que s'explica per l'allargament dels estudis, sobretot entre les dones, que representen el 54% de la població amb estudis universitaris o de tercer grau.

La població amb estudis universitaris ha estat la que més ha augmentat en aquests deu anys, al passar de 773.000 persones --13,6%-- a les a prop d'1,3 milions --20,3%-- el 2011, i un 1,7 milions de persones tenen títols de Batxillerat o d'FP com màxima titulació.

Els que tenen l'ESO com estudis màxims són 1,8 milions, el 28,3% de la població més de 16 anys, i els habitants que no han aconseguit la Secundària --només estudis primaris-- són 837.000, i el seu pes en el conjunt de la població ha passat del 22,5% al 13,5% en deu anys.

Respecte a la població que no sap ni llegir ni escriure suposa 106.000 persones, menys del 2% de la població de 16 anys, mentre que la resta de població sense estudis és de 517.000 habitants, un 8,3% del conjunt.

PER GÈNERE

El fet que les dones suposin el 53,8% dels universitaris s'explica per la "incorporació massiva a la universitat de les generacions recents", mentre que els homes predominen en les titulacions d'FP --grau mitjà, amb un 53,%, i grau superior, amb un 55,4%--.

En relació amb la població amb nivells baixos d'instrucció, que coincideix majoritàriament amb persones de més edat, dos de cada tres persones que no saben llegir ni escriure són dones --71.000-- i també són majoria entre les persones sense titulació --303.000--.

Segons l'Idescat, "el procés d'ampliació i generalització de l'educació obligatòria i la massiva incorporació de les generacions recents a la universitat" han determinat que aquestes generacions tinguin un nivell educatiu molt més elevat que les generacions més grans: una de cada tres persones de 25 a 34 anys té un títol universitari, el que quadruplica el nombre d'universitaris entre població de 65 anys o més.

PER ZONES

Per zones, l'àmbit metropolità és el que registra un més persones amb estudis postobligatoris, amb un 50,8%, seguit per Alt Pirineu i Aran --un 48%--, i Camp de Tarragona --47,8%--, mentre que en Terres de l'Ebre el percentatge és el més sota, amb un 36,8%.

Respecte als titulats universitaris, l'àmbit metropolità té un 22,4%; Camp de Tarragona --19,3%-- i Alt Pirineu i Aran --19,1%--, mentre que a les Terres de l'Ebre és del 12,1%.

SEGONS NACIONALITAT

El nivell educatiu segons la nacionalitat de les persones varia en funció de l'edat: en la població més jove --de 25 a 34 anys-- un 58,9% dels estrangers té un nivell superior a l'ESO, davant del 70,1% dels espanyols de la mateixa edat; mentre que en edats més madures --de 35 a 64 anys-- els nivells són semblants, i entre els més grans de 65 anys, la població estrangera té més instrucció que l'autòctona.

En relació amb la tipologia d'estudis, les branques de Dret i Ciències Socials suposen el 26,5% del total de persones amb titulació universitària o d'FP, i el 22,8% té titulacions en Arquitectura, Construcció, Formació Tècnica i Indústries; un 12,7%, en Salut; un 10% en Educació i en Ciències i Informàtica; un 8,3% en Humanitats i Art, i un 1,7% en Agricultura, Ramaderia, Pesca i Veterinària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés