Publicat 30/11/2023 12:16

Catalunya registra dues de cada cinc ocupacions, tot i que baixen fins a l'agost

Archivo - Imatge d'un desallotjament a Badalona (Barcelona)
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

MADRID, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

Catalunya continua liderant les comunitats autònomes amb més casos d'ocupacions d'habitatges segons el registre del Ministeri d'Interior fins l'agost del 2023, en sumar el 40% dels 10.345 casos comptabilitzats en el conjunt d'Espanya, la qual cosa representa en el conjunt del país un descens superior a l'11% pel que fa al mateix mes de l'any passat.

Els fets delictius relacionats amb ocupacions d'habitatges --sense discriminar violació de domicili o usurpació-- a Catalunya sumen entre gener i agost d'aquest any dos de cada cinc casos amb un total de 4.218, la qual cosa suposa una caiguda del 14% pel que fa al mateix mes del 2022 (quan hi va haver 4.923 casos). És a dir, és tres punts superior respecte al conjunt d'Espanya.

La dada a Catalunya continua sent alta en comparació amb les altres comunitats autònomes amb poblacions semblants: la Comunitat de Madrid registra 1.025 ocupacions (-1%), Andalusia en té 1.607 (-6%) i la Comunitat Valenciana en registra 1.134 (-21%). Per tant, Catalunya en continua sumant més que les altres tres autonomies juntes.

Les comunitats que pugen en nombre d'ocupacions són: Astúries (que passa de 45 a 53 casos), les Canàries (de 319 a 382), Cantàbria (de 57 a 62), Galícia (de 130 a 134) i el País Basc (de 170 a 186), segons el Sistema de Criminalitat del Ministeri d'Interior actualitzat fins a l'agost, consultat per Europa Press, amb dades provinents de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, policies autonòmiques i locals.

Les estadístiques d'ocupacions del Ministeri d'Interior no discriminen entre els dos tipus penals que conformen aquest fenomen, la violació de domicili i la usurpació del dret d'ús d'un immoble, ja que són qualificacions jurídiques que l'òrgan judicial encarregat de la instrucció de cada denúncia fa a posteriori.

Fonts d'Interior han destacat que, segons les dades de la Fiscalia General de l'Estat recollides en la memòria de la institució corresponent a l'any 2022, només el 0,16% dels delictes genèrics d'ocupació es refereixen a delictes de violació de domicili. En concret, es van incoar un total de 8.868 procediments per usurpació, un 9% menys que l'any anterior, i 96 procediments per violació de domicili.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés