Publicat 03/12/2019 10:34

Catalunya registra un dels seus pitjors resultats en cincies i matemtiques en l'Informe Pisa

Imatge de recurs d'alumnes en un aula
EUROPA PRESS

Se situa per sobre de la mitjana espanyola

BARCELONA, 3 des. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha perdut 15 punts en competncia científica i 10 en competncia matemtica i, malgrat situar-se per sobre de la mitjana estatal, ha obtingut un dels pitjors registres dels alumnes catalans en l'Informe Pisa des que compta amb una mostra representativa.

L'Informe Pisa 2018 d'aquest dimarts arriba després que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econmic (OCDE) decidís ajornar la publicació de part dels resultats espanyols, en detectar anomalies en la prova de lectura d'algunes zones d'Espanya i no descartar que les competncies matemtica i científica estiguin també alterades, tot i que en menys mesura.

Fonts de la Conselleria d'Educació de la Generalitat han explicat que en aquesta convocatria de l'informe la comprensió lectora --la que l'OCDE va decidir no publicar a Espanya-- representa el 50% del pes de totes les proves, mentre que la competncia matemtica i científica es reparteixen el 50% restant.

Les mateixes fonts han manifestat que si l'OCDE dubtava de la qualitat de les dades, hauria estat "més lgic" retirar tots els resultats i esperar a les noves anlisis que han proms abans de publicar-los.

En l'anterior Informe Pisa, del 2015, Catalunya s'havia situat per primera vegada per sobre de la mitjana espanyola, europea i de l'OCDE en les competncies educatives bsiques de tipus científic, comprensió lectora i matemtiques.

RESULTATS CATALANS

La competncia científica s'ha situat en 489, 15 punts per sota dels resultats del 2015 amb el registre més baix des del 2003, moment des que Catalunya participa en l'estudi amb una mostra ampliada per obtenir dades prpies estadísticament representatives.

En aquesta competncia, la mitjana espanyola se situa en 483 i Catalunya com la setena comunitat autnoma després de Galícia, Castella i Lleó, Astúries, Cantbria, Aragó i Navarra; la mitjana de l'OCDE assoleix els 489 --com Catalunya-- i la de la UE els 490.

En la competncia matemtica, Catalunya ha registrat una puntuació de 490, deu punts menys que el 2015 i segon pitjor resultat des del 2003, que només supera el del 2006, quan va ser de 488.

En matemtiques, la mitjana espanyola se situa en 481 i Catalunya es classifica en novena posició després de Navarra, Castella i Lleó, Euskadi, Cantbria, Galícia, La Rioja, Aragó i Astúries; la de l'OCDE és de 489 --per sota de la catalana-- i la de la UE del 494.

Fonts del departament han destacat a Europa Press que, entenent que els errors que ha detectat l'OCDE afecten totes les comunitats en la mateixa mesura, els resultats catalans queden "per sobre" de la mitjana espanyola i en la mateixa línia que la de la UE i l'OCDE.

Han remarcat que la Comunitat de Madrid és la més afectada d'Espanya pel descens i que Catalunya queda en una situació comparativa "molt semblant" respecte a la població escolar del 2015 en la competncia matemtica i millora posicions en la científica.

En termes de població escolar espanyola, les mateixes fonts assenyalen que el 2015 un 24% obtenia una puntuació superior a la de la població catalana i un 29,2% en la científica, i que el 2018 es repeteix la situació en matemtiques per en la científica s'ha redut al 18,57%.

El departament ha afirmat que les comunitats autnomes que queden posicionades per sobre de Catalunya tenen un "nivell de complexitat escolar molt inferior a la de Catalunya".

La mostra catalana per a l'Informe Pisa 2018 ha estat de 1.690 alumnes de 15 anys de 49 centres, i per garantir l'objectivitat, la selecció aleatria de la mostra, l'aplicació de la prova, la correcció i la confecció dels resultats van a crrec de l'OCDE i l'Institut Nacional Avaluació Educativa (INEE).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés