Publicat 24/09/2019 11:30

Catalunya registra 475 desaparicions aquest estiu, 20 per resoldre

L'inspector cap de l'rea Central d'Investigació de delictes contra les persones dels Mossos d'Esquadra, Jordi Domnech
EUROPA PRESS

Jordi Domnech (Mossos): "Les noves tecnologies ho han canviat tot" al investigar

   BARCELONA, 24 set. (EUROPA PRESS) -

   Catalunya ha registrat 475 denúncies per desaparicions del 21 de juny al 31 d'agost d'aquest any i 20 segueixen actives, és a dir, la policia no té constncia que en aquesta vintena de casos les persones hagin estat localitzades.

   En una entrevista d'Europa Press, l'inspector cap de l'rea Central d'Investigació de delictes contra les persones dels Mossos d'Esquadra, Jordi Domnech, ha explicat que les 20 desaparicions que segueixen actives suposen una "dada oberta" que anir descendint.

   Per edats, del total de desaparicions, 16 corresponen a menors de fins a 12 anys; 157 son adolescents d'entre 13 i 17 anys; 121 son adults d'entre 18 i 35 anys; 149 son persones d'entre 36 i 64 anys, i entre les persones de 65 anys o més hi ha hagut 32 casos.

   Per gnere, van desaparixer més homes que dones --261 enfront de 214--, una tendncia que només s'inverteix a la franja d'edat de 13 a 17 anys, en qu va haver-hi 98 casos de noies desaparegudes enfront de 59 nois.

   Domnech ha ressaltat que, davant de qualsevol possible desaparició, és aconsellable "anar rpid a denunciar" --no existeix la necessitat d'esperar 24 hores--, especialment quan no hi ha causa aparent.

   Ha exemplificat en aquest sentit que no és igual de sospitós un cas en qu una persona arriba tard al matí següent de sortir de festa a la nit, que el d'una persona que "va a un gimns, que ha dit que a les deu soparia amb uns amics, que l'endem té un examen i ha de tornar a casa", per no apareix.

   Els Mossos recolliran la denúncia després d'unes primeres comprovacions a l'entorn del desaparegut o en hospitals, i també en calabossos, perqu "de vegades succeeix que la persona acaba detinguda" i els agents reben una denúncia de desaparició.

   Cada vegada, no obstant aix, és més difícil desaparixer, ja que actualment tothom est "hiperconnectat les 24 hores" a través del telfon mbil, la videovigilncia o els pagaments amb targeta, ha exemplificat Domnech.

   "Totes les noves tecnologies ho han canviat tot, per en totes les investigacions, en un homicidi i en qualsevol", ha destacat.

DESAPARICIONS CRIMINALS

   Les desaparicions per causes criminals es produeixen amb una freqüncia d'entre dos i quatre casos per any, ha assegurat Domnech, que també ha indicat que "la majoria" estan relacionades amb la violncia de gnere.

   També ha recordat que recentment la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos --que est entre les que dirigeix l'inspector-- ha resolt dos casos: els homicidis de Mnica Borrs a Terrassa (Barcelona) i el de Janet Jumillas a Cornell de Llobregat (Barcelona).

   Entre els casos que segueixen oberts, hi ha el de Caroline del Valle, desapareguda amb 14 anys el mar de 2015 a Sabadell (Barcelona), i la investigació del doble crim del pant de Susqueda (Girona).

   Sobre la primera desaparició, Domnech ha comentat que els investigadors no han aconseguit determinar un presumpte autor malgrat tenir un possible sospitós, i ha explicat que és un cas complex perqu l'entorn de la jove també són menors d'edat, molts estrangers no acompanyats, "la majoria tancats en centres", i tampoc disposen d'indicis procedents de cmeres o telfons mbils.

   Els Mossos també segueixen investigant les circumstncies del doble homicidi de dos joves al pant de Susqueda l'agost de 2017 i els cadvers del qual van ser trobats un mes després a l'aigua, cas pel qual hi ha un presumpte autor que est en llibertat provisional.

   "Ens queden gestions per fer sobre el terreny", ha apuntat, per ha remarcat que el gruix de la investigació ja est fet i que els agents ja no poden actuar independentment, sinó a requeriment de les parts i el jutge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés