Actualitzat 25/03/2021 16:33

Catalunya prorroga les restriccions vigents fins després de Setmana Santa

Archivo - Arxiu - Un mosso d'esquadra controla un accés a l'autopista per les restriccions del coronavirus.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Salut alerta d'un creixement del nombre de contagis

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha explicat que el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha avalat una pròrroga de les restriccions vigents pel coronavirus fins el 9 d'abril.

"Hem iniciat un tímid creixement del nombre de contagis per dia", ha alertat Ramentol sobre la situació epidemiològica en una roda de premsa al costat del conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Ramentol ha argumentat que la pròrroga permet passar el període festiu de Setmana Santa i també coincideix amb les mesures que han aprovat el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

En relació amb la situació epidemiològica, Argimon ha previst que Catalunya "continuarà en aquesta tendència a l'alça" aquests cinc dies amb una velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) al voltant d'1 --que implica que el virus està en expansió--.

El secretari general de Salut ha concretat que, com a departament, tenen dues alertes sobre la taula vinculades a la situació epidemiològica: l'augment de mobilitat que s'ha registrat aquest cap de setmana i el nombre de persones a les unitats de cures intensives.

Sobre l'increment de la mobilitat, no obstant això, ha comentat que "el problema no recau en el desplaçament en si mateix" sinó en què aquest augment vagi acompanyat d'interacció social entre diferents bombolles de convivència.

UCI

Argimon ha ratificat el missatge de precaució de Ramentol perquè els ingressos a les UCI no "acaben de baixar" per la qual cosa ha apostat, textualment, per analitzar bé aquest fenomen d'estades més llargues als llits de crítics que en les onades anteriors.

De fet, el secretari ha concretat que els ingressos amb quadres greus estan hospitalitzats a les UCI, de mitjana, dos dies i mig més que en la primera i la segona onada, l'edat mitjana és de 65 anys i hi ha més traqueotomies.

VACUNACIÓ

Quan li han preguntat per l'arribada de vacunes, Argimon ha anunciat que divendres en rebran 17.000 d'AstraZeneca de les 60.000 compromeses que no van arribar diumenge i la setmana vinent també disposaran de 62.000 dosis de Moderna --42.000 de les quals es destinaran a segones dosis--.

A més, rebran 104.000 dosis de la vacuna de Pfizer la setmana vinent i, en dues setmanes, 194.000 dosis més de la mateixa farmacèutica que es destinaran a la vacunació dels més grans de 80 anys.

El secretari ha reiterat que a mitjans de maig s'haurà administrat les dues dosis a la totalitat de la població general de 80 anys o més i ha destacat que, a més, Catalunya s'ha "avançat" en l'administració de dosis a malalts greus controlats als hospitals.

Així mateix, ha lamentat que no sigui possible utilitzar el vaccí d'AstraZeneca entre la franja d'edat de 65 a 79 anys, que ha qualificat de "buit important", i ha apostat per aixecar el límit d'edat per vacunar les persones amb més risc de quadre greu.

"El criteri és l'edat", ha insistit Argimon, que ha defensat l'esforç que fa el departament per adreçar-se als col·lectius amb un risc més elevat durant la campanya dimmunització a l'hora de prioritzar les dosis que disposen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés