Publicat 02/02/2019 11:39CET

Catalunya perd més de 1.800 llits hospitalaris en l'última dcada

Tcnic especialista en grau mitj sanitari classifica material en l'rea de
A.CREUS Y .GARCÍA / BANC IMATGES INFERMERES

Metges de Catalunya lamenta que els comptes de Salut aquest any són un 4,7% menys que el 2010

BARCELONA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha lamentat que des del 2010 s'han perdut 1.831 llits hospitalaris d'aguts (1.094) i sociosanitaris (737) i que els pressupostos projectats per Salut per aquest any són un 4,7% menys que l'inici de la dcada.

En declaracions a Europa Press, ha advertit sobre els comptes que "no hi ha hagut una voluntat real des del punt de vista de la política de retornar la sanitat a l'estat anterior" a les retallades.

El document que utilitza el Govern per a la negociació dels comptes del 2019 projecta 9.411 milions per a salut, per sota dels 9.875 milions del 2010, quan es va aconseguir el pressupost més alt per a les arques sanitries.

Puig ha observat que en aquests anys els preus han anat pujant, i que si es calculés l'increment de l'IPC (del 14,1%) al Pressupost del 2019 li falten 1.856 milions per aconseguir una despesa equiparable al d'abans de la crisi.

MÉS CRNICS

Ha assenyalat que durant anys es van reduir els llits hospitalaris d'aguts davant noves tcniques quirúrgiques ambulatories que no requerien ingrés, i adduint que aquests llits eren més útils per fer una funció sociosanitria, de curta estada o de convalescncia, amb l'envelliment de la població.

"Aquesta teoria és evident que no s'ha pogut traslladar a la realitat": la xarxa d'utilització pública --que suma l'Institut Catal de la Salut (ICS) i la xarxa concertada-- ha perdut 1.094 llits hospitalaris d'aguts, passant de 14.072 el 2010 a 12.978 el 2018, i, alhora, els llits hospitalaris sociosanitaris s'han redut en 737.

Aquests llits per no aguts han passat de 8.991 el 2010 a 8.254 el 2017, a pesar que la necessitat s'ha incrementat, i sense que la prdua de llits d'aguts hagin compensat aquesta reculada.

NEGOCIACIÓ DAVANT LA VAGA

Davant la proximitat de la convocatria de vaga del sector públic, Puig ha explicat que estan comenant a "tenir contacte amb tots els actors" que consideren que han de participar en la negociació, i després de reunir-se aquesta setmana amb el Servei Catal de la Salut (CatSalut), el divendres s'han trobat amb les patronals Unió Catalana d'Hospitals (La Unió) i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).

En un comunicat, el sindicat ha celebrat el que és la primera trobada de negociació en la concertada, ja que en la vaga de novembre no es va donar cap reunió, encara que s'ha mostrat cauta: "Encara queda molt camí per recórrer" davant una possible desconvocatoria de la vaga.

Les patronals i el sindicat s'han emplaat a treballar en els punts de negociació i continuar les converses en una reunió de mediació convocada per la Conselleria de Treball el dimarts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés