Publicat 17/5/2019 19:08:13 +02:00CET

Catalunya participa en 3.400 assajos clínics anuals per provar noves teràpies en pacients

La Fe i el Clínic de València, entre els centres de referència d'Espanya per a l'ús de les teràpies CART en leucèmia
HOSPITAL VALL D'HEBRON - Archivo

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

Els principals centres d'investigació catalans participen cada anys en una mitjana de 3.400 assajos clínics, estudis experimentals que permeten obtenir informació sobre l'eficàcia i la seguretat en humans d'un medicament, tractament o dispositiu mèdic, ha informat Biocat amb motiu del Dia Internacional dels Assajos Clínics que es commemora el dilluns.

Un de cada tres assajos que es fan a Catalunya (37,6%) són en oncologia, el segueixen els tractats en el sistema circulatori (8,8%), malalties de la sang i immunitàries (8%) i malalties infeccioses (6,3%), segons dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

"La qualitat, seguretat, reclutament ràpid de pacients i un cost més competitiu que en altres països d'Europa i els Estats Units fan de Catalunya una destinació de referència mundial gràcies als seus assajos clínics", ha explicat el director general de Biocat, Jordi Naval.

El 60% dels assajos clínics en els quals participen els centres catalans es troben en fase III (41%) o en fase IV (19%), les fases més properes a la comercialització del fàrmac.

L'Hospital Vall d'Hebron és un dels centres més actius a Europa en assajos clínics, i el 2017 va iniciar 301 nous assajos i va tenir més de 1.000 assajos en marxa amb més de 5.500 pacients implicats.