Actualitzat 19/11/2020 17:53 CET

Catalunya obrirà els bars a partir de dilluns fins a les 21.30 hores i amb restriccions

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa telemàtica.
EUROPA PRESS

El pla d'obertura del Govern té quatre fases i durarà almenys dos mesos

 

   BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

 
   El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, han presentat aquest dijous el pla d'obertura de l'executiu català per flexibilitzar les restriccions per fer front a la segona onada del coronavirus i ha anunciat que bars i restaurants podran obrir a partir de dilluns entre les 6.00 i les 21.30 hores, tot i que amb restriccions.
 
   En una conferència de premsa telemàtica després d'aprovar el pla, han explicat que a partir de dilluns les terrasses de bars i restaurants podran obrir amb un màxim de quatre persones per taula amb un aforament del 30% a l'interior i s'haurà de respectar una distància de dos metres.
 
   La Generalitat també permetrà la reobertura de les activitats culturals, perquè cinemes, teatres i sales de concert podran obrir amb un aforament del 50% i un màxim de 500 persones, i de l'activitat esportiva.
 
   Una altra de les activitats que es reobrirà a partir de dilluns és l'esportiva: instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament màxim del 50% i control d'accés, i els equipaments tancats, com pavellons i gimnasos, amb un aforament del 30% amb cita prèvia i sense vestidors, excepte les piscines que sí que podran utilitzar-los.
 
   Els centres comercials continuaran tancats i els establiments de més de 800 metres quadrats, que tenien l'espai restringit fins aquesta superfície, podran disposar de tota la seva dimensió amb un 30% d'aforament.
 
   Així mateix, una altra de les novetats a partir de la setmana vinent és que els actes religiosos i les cerimònies civils es podran celebrar amb un 30% de l'aforament, i es podran fer activitats extraescolars amb un màxim de sis alumnes.
 
   En aquesta primera fase, que durarà 15 setmanes si la situació epidemiològica millora, continuaran limitades les reunions a un màxim de sis persones, es mantindrà el toc de queda nocturn, el confinament perimetral de Catalunya i el confinament de municipis de cap de setmana.
 

"NO VOLEM CÓRRER"

 
   Aragonès ha defensat que el pla pretén fer compatible la recuperació de l'activitat social i econòmica amb la responsabilitat sanitària, i ha advertit que, malgrat que la tendència de la pandèmia a Catalunya ha millorat i s'ha superat el pitjor moment de la segona onada, la flexibilització ha de ser progressiva per evitar un rebrot com el de l'estiu: "No volem córrer i no podem".
 
   Aragonès i Budó han apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per limitar la interacció social amb l'objectiu de no accelerar l'inici d'una tercera onada, i han subratllat que és un pla de reobertura i no pas de "desescalada", perquè insisteixen que encara gestionen la segona onada de la pandèmia i que la situació sanitària encara és greu.
 
   Budó ha destacat que el Govern ha tingut en compte "el binomi social i l'economia" per elaborar aquest pla, i per això han parlat amb tots els sectors afectats, i ha reclamat a empreses, patronals i sindicats un compromís per fomentar el teletreball.
 

QUATRE FASES

 
   Aragonès ha explicat que el pla es divideix en quatre fases de 15 dies cadascuna però ha matisat que "dependrà dels indicadors sanitaris", per la qual cosa estaran subjectes a la situació epidemiològica derivada de la pandèmia.
 
   D'aquesta manera, el vicepresident ha argumentat que la previsió per desplegar totalment el pla és de dos mesos però que hauran de mirar les xifres sanitàries "per si cal ralentir les mesures" i fins i tot retrocedir a trams anteriors.
 
   Així, la segona fase, que hauria de començar el 7 de desembre, preveu l'obertura dels centres comercials al 30% de l'aforament, mentre que les botigues i mercats sedentaris passarà a ser del 50%, com també un increment fins al 70% de la capacitat en cinemes, teatres, auditoris i sales de concert i un màxim de 500 persones en cas de tenir un aforament superior, i s'ampliarà l'aforament per obrir l'interior de bars i restaurants al 50% de l'aforament.
 
   El tercer tram del pla --previst el 21 de desembre-- contempla ampliar la limitació de les activitats socials a un màxim de 10 persones, és a dir, dues bombolles de convivència habituals.
 
   En aquesta tercera fase també s'inclou l'ampliació de l'aforament en l'àmbit esportiu al 70% si és a l'aire lliure i al 50% a l'interior, com també la prohibició d'utilitzar els vestidors a excepció de les piscines.
 
   Finalment, en el quart tram del pla es recuperarà la presencialitat en el batxillerat i a les universitats, i també en les activitats extraescolars, de la mateixa manera que es reprendran les competicions esportives, i cinemes, teatres i sales de concert podran obrir amb un 70% d'aforament i un màxim de 1.000 persones.
 
 

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés