Actualitzat 03/06/2015 14:59

Catalunya necessita "molts més" donants davant d'una llista d'espera de 1.409 pacients

El director de la Ocatt, Jaume Tort, y el del CatSalut, Josep Maria Padrosa
Foto: EUROPA PRESS

El 2014 va arribar al rècord històric de trasplantaments d'òrgans amb 908, un 7,2% més que l'any anterior

   BARCELONA, 3 Juny (EUROPA PRESS) -

   Un total de 1.409 pacients estan actualment en llista d'espera per a trasplantament d'òrgan a Catalunya --1.117 d'ells de ronyó, 170 de fetge, 62 de pulmó, 50 de cor i 10 de pàncrees--, per la qual cosa "es necessiten molts més donants" perquè puguin ser atesos a temps.

   Ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort, juntament amb el director del Servei Catalán de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, en el marc del Dia del Donant d'Òrgans i Teixits.

   Tort ha destacat que la donació de cadàver s'està reduint de manera progressiva cada any a Catalunya a causa de l'increment de l'esperança de vida, cosa que se suma al fet que el 20% de les famílies es neguen a donar els òrgans del mort: "Tenim una llista d'espera important i cal seguir potenciant la solidaritat dels catalans".

   Amb l'objectiu d'incrementar les donacions, el CatSalut permetrà que els pacients puguin declarar la seva voluntat de ser donants a través del portal 'Cat@Salut La Meva Salut', "un gest senzill que facilitarà que els coordinadors dels hospitals dialoguin amb les famílies", en un moment tan difícil com el d'aprovar la donació d'òrgans.

   A més, potenciarà l'ús de les xarxes socials per arribar al màxim nombre de potencials donants possible, incrementarà la detecció de casos de mort encefàlica i de parada cardíaca --tècnicament coneguda com a asistòlia, que permet mantenir artificialment viu el pacient-- i reforçarà les funcions del Coordinador Hospitalari de Trasplantaments.

   Precisament la coordinadora de l'Hospital Josep Trueta de Girona, Núria Masnou, ha explicat que parlar amb la família "és el moment més íntim i difícil" de tot el procés de donació, i ho ha atribuït a la por i al dolor que senten els cercles pròxims en aquell moment.

   Ha destacat que la família "és la que pren la decisió en última instància", tot i que el mort hagi expressat la voluntat de ser donant, per la qual cosa ha advocat per conscienciar la ciutadania de la importància de comunicar als cercles pròxims la decisió en vida.

RÈCORD DE TRASPLANTAMENTS

   Catalunya va arribar al rècord històric de trasplantaments d'òrgans el 2014 amb 908 intervencions, un 7,2% més que l'any anterior i "la xifra més alta mai aconseguida", a causa de l'increment de donants vius i en situació asistòlia, ha recordat Tort.

   Del total de trasplantaments d'òrgans, 604 van ser de ronyó, 162 de fetge, 56 de cor, 67 de pulmó i 19 de pàncrees, que se sumen als 536 de medul·la òssia.

   Tort ha avançat les dades del 2015: han caigut lleugerament els donants vàlids de mort encefàlica però han crescut els de mort en asistòlia i els vius, que ha permès que s'hagin realitzat 382 trasplantaments des de començament d'any respecte dels 372 que s'havien fet en el mateix període del 2014.

   També ha destacat que "es potenciarà" la xarxa d'hospitals amb equips coordinadors de trasplantaments, i ha destacat que actualment hi ha 22 centres acreditats per extreure òrgans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés