Publicat 22/5/2019 17:23:56 +02:00CET

Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc concentren les deu millors universitats espanyoles, segons la Fundació CYD

AMP.- El Papa demana oracions per la religiosa espanyola Inés Nieves Sancho, decapitada en República Centreafricana
UAB

MADRID, 22 maig (EUROPA PRESS) -

Quatre comunitats autònomes concentren les deu millors universitats espanyoles, segons la sisena edició del rànquing de la Fundació CYD, que les avalua d'acord amb més d'una trentena d'indicadors.

En concret, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc acaparen les universitats que mostren "millor rendiment", segons la fundació que presideix Ana Botín, que ha publicat aquest dimecres la classificació a www.rankingcyd.org.

Un any més, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) lidera la classificació que analitza 2.522 titulacions de 73 universitats espanyoles, el 90% de les quals actualment imparteixen ensenyaments superiors al país.

En segon lloc, la Universitat Autònoma de Madrid desbanca la Universitat de Navarra, que és la primera privada en aquesta edició.

En quarta posició se situa la Universitat Pompeu Fabra (UPF), seguida de la Pontificia Comillas, Mondragon Unibertsitatea, Universitat de Barcelona (UB), Ramon Llull (URL), Politècnica de Catalunya i, empatades en el desè lloc, Carlos III de Madrid i Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Les 15 universitats amb millors resultats en la sisena edició del rànquing CYD són les mateixes que l'any passat, i completen la llista la Universitat de Deusto, la València Estudi General, la de Girona (UdG) i la Politècnica de València. De les 15 universitats millor situades en aquesta classificació, deu són públiques i cinc privades.

PREDOMINI DE CATALUNYA

Sis de les deu universitats amb més rendiment són a Catalunya i dos a la Comunitat de Madrid. Catalunya també lidera alguns dels indicadors de rendiment en els quals se sustenta el rànquing CYD. Per exemple, les universitats d'aquesta comunitat obtenen els millors resultats en Investigació, Transferència de Coneixement o Orientació Internacional.

"Una part rellevant dels indicadors en els quals destaquen les universitats catalanes són els d'investigació i transferència perquè des de fa anys el sistema universitari català ha organitzat la investigació a través de les mateixes universitats amb capacitat de decisió", ha explicat el director del rànquing CYD, Martí Parellada.

Segons els autors del rànquing, que mesura els resultats de les universitats com un semàfor, atorga un verd a les de més rendiment relatiu, un groc al rendiment intermedi i un vermell al rendiment més baix, "l'heterogeneïtat del sistema universitari espanyol es reflecteix en les diferències territorials pel que fa a dimensió, estructura i resultats de les universitats situades en les diferents comunitats autònomes".

"Fa uns anys que augmenta la diferenciació de les universitats, i es deu en part a l'augment de la competència", ha apuntat el vicepresident de la Fundació CYD, Francesc Solé, en la presentació dels resultats del rànquing.

Les universitats de la comunitat de Navarra són les que obtenen millor rendiment en Ensenyament i Aprenentatge, seguida del País Basc, Castella i Lleó i Madrid. En Investigació, després de Catalunya apareix Cantàbria i Navarra, mentre que Madrid empata amb la comunitat catalana en Transferència de Coneixement i Orientació Internacional. El País Basc lidera l'indicador de Contribució al Desenvolupament Regional, amb Catalunya i Extremadura a continuació.

CLASSIFICACIÓ PER DISCIPLINES 'STEM'

En les disciplines STEM (acrònim de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les seves sigles en anglès), les universitats que presenten millors resultats són l'Autònoma de Madrid, la Universitat de Barcelona, la Universitat del País Basc, la Politècnica de Catalunya i la Pontificia de Comillas.

En àmbits més concrets, la Politècnica de Catalunya és la millor en Enginyeria Informàtica, Matemàtiques, Enginyeria Civil i Enginyeria Mecànica segons el rànquing CYD.

el més llegit

 1. 1

  Els treballadors autoconfinados en una residència de Lleida tornen a la seva casa

 2. 2

  Un centenar de voluntaris de L'Hospitalet (Barcelona) ajuden persones vulnerables

 3. 3

  Personalitats vinculades a Badalona (Barcelona) animaran a quedar-se a casa en xarxes socials

 4. 4

  Catalunya separa i trasllada a ancians de residències a diversos hotels i centres

 5. 5

  Girona preveu una ampliació d'UCI per atendre a pacients crícitcos