Publicat 22/05/2019 17:23

Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc concentren les deu millors universitats espanyoles, segons la Fundació CYD

AMP.- El Papa demana oracions per la religiosa espanyola Inés Nieves Sancho, decapitada en República Centreafricana
UAB

MADRID, 22 maig (EUROPA PRESS) -

Quatre comunitats autnomes concentren les deu millors universitats espanyoles, segons la sisena edició del rnquing de la Fundació CYD, que les avalua d'acord amb més d'una trentena d'indicadors.

En concret, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc acaparen les universitats que mostren "millor rendiment", segons la fundació que presideix Ana Botín, que ha publicat aquest dimecres la classificació a www.rankingcyd.org.

Un any més, la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) lidera la classificació que analitza 2.522 titulacions de 73 universitats espanyoles, el 90% de les quals actualment imparteixen ensenyaments superiors al país.

En segon lloc, la Universitat Autnoma de Madrid desbanca la Universitat de Navarra, que és la primera privada en aquesta edició.

En quarta posició se situa la Universitat Pompeu Fabra (UPF), seguida de la Pontificia Comillas, Mondragon Unibertsitatea, Universitat de Barcelona (UB), Ramon Llull (URL), Politcnica de Catalunya i, empatades en el des lloc, Carlos III de Madrid i Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Les 15 universitats amb millors resultats en la sisena edició del rnquing CYD són les mateixes que l'any passat, i completen la llista la Universitat de Deusto, la Valncia Estudi General, la de Girona (UdG) i la Politcnica de Valncia. De les 15 universitats millor situades en aquesta classificació, deu són públiques i cinc privades.

PREDOMINI DE CATALUNYA

Sis de les deu universitats amb més rendiment són a Catalunya i dos a la Comunitat de Madrid. Catalunya també lidera alguns dels indicadors de rendiment en els quals se sustenta el rnquing CYD. Per exemple, les universitats d'aquesta comunitat obtenen els millors resultats en Investigació, Transferncia de Coneixement o Orientació Internacional.

"Una part rellevant dels indicadors en els quals destaquen les universitats catalanes són els d'investigació i transferncia perqu des de fa anys el sistema universitari catal ha organitzat la investigació a través de les mateixes universitats amb capacitat de decisió", ha explicat el director del rnquing CYD, Martí Parellada.

Segons els autors del rnquing, que mesura els resultats de les universitats com un semfor, atorga un verd a les de més rendiment relatiu, un groc al rendiment intermedi i un vermell al rendiment més baix, "l'heterogenetat del sistema universitari espanyol es reflecteix en les diferncies territorials pel que fa a dimensió, estructura i resultats de les universitats situades en les diferents comunitats autnomes".

"Fa uns anys que augmenta la diferenciació de les universitats, i es deu en part a l'augment de la competncia", ha apuntat el vicepresident de la Fundació CYD, Francesc Solé, en la presentació dels resultats del rnquing.

Les universitats de la comunitat de Navarra són les que obtenen millor rendiment en Ensenyament i Aprenentatge, seguida del País Basc, Castella i Lleó i Madrid. En Investigació, després de Catalunya apareix Cantbria i Navarra, mentre que Madrid empata amb la comunitat catalana en Transferncia de Coneixement i Orientació Internacional. El País Basc lidera l'indicador de Contribució al Desenvolupament Regional, amb Catalunya i Extremadura a continuació.

CLASSIFICACIÓ PER DISCIPLINES 'STEM'

En les disciplines STEM (acrnim de Cincia, Tecnologia, Enginyeria i Matemtiques, per les seves sigles en angls), les universitats que presenten millors resultats són l'Autnoma de Madrid, la Universitat de Barcelona, la Universitat del País Basc, la Politcnica de Catalunya i la Pontificia de Comillas.

En mbits més concrets, la Politcnica de Catalunya és la millor en Enginyeria Informtica, Matemtiques, Enginyeria Civil i Enginyeria Mecnica segons el rnquing CYD.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés