Publicat 28/03/2014 13:39

Catalunya i Madrid, les que tenen la seva sanitat més privatitzada, i Extremadura, la que menys

MADRID, 28 març (EUROPA PRESS) -

La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) ha elaborat un informe sobre la privatització sanitària de les comunitats autònomes que mostra com Madrid, Catalunya i Galícia són les regions amb un grau més elevat de privatització i, en canvi, Extremadura i Castella la Manxa, les que menys.

A la tasca s'han utilitzat dades del 2012 i 2013 relatives a la despesa sanitària dedicada a la concertació amb centres privats, la presència de models de col·laboració públicoprivats, la població coberta per mutualitats de funcionaris, o el percentatge de llits hospitalaris i equipament d'alta tecnologia que es troba a centres privats en cada comunitat.

A partir d'aquí, i després de puntuar cada variable, han elaborat un rànquing que encapçalen Madrid, Catalunya, Balears i Canàries, totes elles amb un grau de privatització elevat; seguides d'Aragó, El País Basc, Castella i Lleó, Múrcia, Comunitat Valenciana, Navarra i Cantàbria, amb un grau intermedi; i finalment Andalusia, Astúries, la Rioja, Castella la Manxa i Extremadura, amb un nivell baix de privatització.

Entre les dades analitzades destaca com Catalunya és la que més despesa sanitària pública destina a centres privats, un 24 % del seu pressupost, seguida de les Canàries (10,3%), Balears (8,8%) o Madrid (8,5%), totes elles molt lluny d'Aragó (4%) o Extremadura (4,5%).

Alhora, Catalunya també lidera el rànquing de llits hospitalaris en la sanitat privada (un 56% de tots els que tenen als seus centres) i el d'equipaments d'alta tecnologia (47%).

En canvi, Extremadura i Castella i Lleó són les dues comunitats amb més percentatge de població coberta per mutualitats, amb un 6,14 i un 6,28 % respectivament, el que podria deure's a que són comunitats més rurals i amb una major presència de funcionaris.

Tot i això, el portaveu d'aquesta entitat, Marcià Sánchez Bayle, ha recordat que les dades analitzades reflecteixen la situació prèvia a les últimes eleccions autonòmiques i, per tant, no recullen les transformacions realitzades després de les mateixes, així com tampoc les retallades de la reforma sanitària aprovada per la ministra de Sanitat, Ana Mato, l'abril del 2012. "I el fet més lògic és que la situació hagi empitjorat", avisa.

També ha denunciat l'"obscurantisme" i la "falta de transparència" dels governs autonòmics a l'hora d'informar de les seves iniciatives públicoprivades en sanitat. "Manegen aquesta informació com si fos alguna cosa pròpia, tot i que en realitat siguin temes que paguem tots", ha denunciat.

Sánchez Bayle ha mostrat la seva "sorpresa" perquè en el còmput de paràmetres analitzats Madrid es trobi davant de Catalunya com a comunitat amb més privatització, ja que la Llei d'Ordenació Sanitària de Catalunya del 1990 ja afavoria la privatització d'aquestes prestacions, ha recordat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés