Publicat 30/11/2019 11:15:48 +01:00CET

Catalunya inclou el Zika i infeccions hospitalàries en la llista de declaració obligatòria

El mosquit Aedes aegypti transmet el virus Zika.
MUHAMMAD MAHDI KARIM / WIKIPEDIA - Archivo

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha inclòs en la llista de malalties de declaració obligatòria el virus del Zika, la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà (Mers-CoV), les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària i les resistències a fàrmacs antimicrobians.

A través d'una nova ordre, que ha estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc), actualitza el decret del 2015 de malalties que els centres de salut i laboratoris --públics i privats-- han de declararar de manera obligatòria a Salut Pública.

S'han afegit aquestes malalties en els dos sistemes de vigilància epidemiològica catalans, el Sistema de Malalties de Declaració Obligatòria --en què alerten els professionals assistencials davant la sospita d'una malaltia-- i el Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya --en què els laboratoris declaren els casos confirmats--.

En declaracions a Europa Press, la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha explicat que no s'havia inclòs el Zika anteriorment perquè el decret es va aprovar abans del brot al Brasil de l'any 2016, encara que sí que es feia vigilància i es va obrir una via perquè es declarés.

Pel que fa a les infeccions resistents, ha indicat que s'afegeixen a la llista per poder actuar ràpidament, també seguint indicacions de la Unió Europea (UE), i això permetrà tenir informació dels microorganismes que es detecten en cada pacient.

Fins avui, es feia l'estudi de sensibilitat antimicrobiòtica per a alguns microorganismes però els declaraven de manera agregada, en una informació setmanal, mentre que ara se sabrà de manera individual.

El departament ha enviat l'ordre a tots els nivells assistencials, i ha incorporat els nous casos en el material divulgatiu per als professionals.

El sistema epidemiològic català treballa en coordinació amb la resta de comunitats autònomes en la xarxa nacional de vigilància epidemiològica (Renave) i el Centre de coordinació d'alertes i emergències sanitàries, i també es comunica amb regions i estats en què se sap que hi han estat persones amb alguna d'aquestes infeccions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés