Actualitzat 01/08/2016 12:09 CET

Catalunya impulsa un decàleg per prevenir el virus Zika en els Jocs

Zika
GENCAT

BARCELONA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut i la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat han elaborat un decàleg de recomanacions davant de la infecció pel virus del Zika per a les persones que es desplacin als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, al Brasil.

Tant els Jocs Olímpics d'estiu com els Paralímpics, que tindran lloc al setembre, suposaran un "trànsit considerable" de persones per zones on hi ha una transmissió activa del virus del Zika, del qual s'han registrat 91 afectats a Catalunya, segons l'últim balanç.

En la línia de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aconsella evitar el viatge a dones embarassades o que vulguin estar-ho, així com consultar la disponibilitat de vacunes i mesures preventives.

Durant el viatge, aconsella vestir de colors clars que cobreixin la major part del cos, portar calçat tancat i gorra, i usar repel·lents autoritzats que continguin els principis actius (EET), picaridina o ANAR3535.

Demana evitar estades innecessàries a l'exterior en horaris de màxima activitat dels mosquits, com primera hora del matí i última de la tarda, dormir en allotjaments amb aire condicionat i evitar zones sense aigua potable.

Insisteix en la necessitat d'utilitzar preservatiu per a relacions via vaginal, anal o oral, tant si existeix la intenció d'aconseguir un embaràs com si no és el cas.

Si la persona té símptomes d'infecció pel virus del Zika durant l'estada, hauria de consultar un professional sanitari, hidratar-se i fer repòs, diu el decàleg.

TORNADA

Després de la tornada, indica que si en els 15 dies posteriors de tornar del Brasil la persona presenta símptomes compatibles per Zika, dengue o chikungunya ha de consultar el metge, i aconsella esperar vuit setmanes per intentar quedar-se embarassada arribat el cas.

La dona embarassada que torni d'aquest país ha d'informar del seu viatge al professional de salut, que li farà una anàlisi per detectar o descartar la presència d'infecció.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés