Publicat 01/12/2021 15:25

Catalunya fa cribratges als viatgers procedents del sud d'Àfrica per la variant òmicron

Archivo - Arxiu - Un home es fa una PCR
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Hauran de fer quarantena tot i que el test sigui negatiu

BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

La secretria de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha explicat les noves accions que han impulsat per detectar possibles casos positius de la variant micron del coronavirus entre les quals s'inclou fer cribratges a tots els viatgers procedents del sud d'frica.

Ho ha dit aquest dimecres en una conferncia de premsa en la qual ha concretat que se'ls far un test d'antígens rpid (TAR) quan arribin a Catalunya i, en cas que sigui positiu, se sotmetran a una prova PCR amb el reactiu Termofisher, que busca mutacions a tres parts diferents del virus i pot detectar una deleció que comparteixen les variants alpha i micron.

Així mateix, la secretria ha explicat que aquests viatgers hauran de fer allament tot i que el resultat del test sigui negatiu: o bé de 10 dies o bé d'una setmana si el resultat continua sent negatiu amb un altre test al cap de set dies.

A més a més, el 20% de les proves PCR que es duguin a terme es faran amb el reactiu Termofisher i també en les proves a persones que, per enquesta epidemiolgica, tinguin antecedents de viatges a la zona de més incidncia de la variant micron.

Els contactes estrets de casos sospitosos de tenir la variant micron també hauran de fer la quarantena, entenent per cas sospitós un positiu que hagi viatjat al sud d'frica i els que hagin donat positiu en la deleció.

A més a més, la secretria ha detallat que estan intensificant l'administració de terceres dosis, elaborant material divulgatiu per a la població i formant professionals sanitaris sobre aquesta nova variant, entre altres accions.

MICRON

El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Toms Pumarola, ha explicat que en la variant micron hi ha una acumulació "molt gran" de mutacions a l'espícula del virus, que és la part del virus que s'uneix al receptor de la cllula per infectar-la.

Pumarola ha aclarit que encara es desconeix si és més transmissible i si té capacitat d'escapar de l'efecte protector de la vacunació, per ha previst que probablement la seva capacitat de transmissió ser "superior" a la d'altres variants.

"Cada variant que apareix es transmet millor", ha subratllat Pumarola, que ha explicat que s'haur de veure si micron és capa de desplaar la variant dominant --la delta-- en una població amb més cobertura vaccinal com l'espanyola.

Pumarola ha precisat que a mesura que han anat apareixent variants s'ha perdut protecció contra la infecció per s'ha mantingut la protecció en quadres de gravetat, la qual cosa evita ingressos hospitalaris malgrat que el virus circuli.

Ha reiterat que es tracta d'un "procés dinmic" en el qual aniran apareixent noves variants i predominaran les més ben adaptades i amb més eficcia biolgica, per la qual cosa ha encoratjat la ciutadania a seguir les mesures de protecció i a vacunar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés