Publicat 27/05/2015 14:07

Catalunya elabora un manual sobre els hàbitats litorals marins

Playas i litoral de Barcelona, con las Torres Mapfre y la Barceloneta
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha elaborat el primer manual de tot el món sobre els hàbitats de les franges marines on trenquen les onades, un espai fronterer entre la terra i el mar de gran importància ecològica, ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Aquest espai ocupa a Catalunya una subtil banda d'un màxim de 13 metres de gruix a un metro de profunditat, i ocupa una superfície De com a màxim d'11 quilòmetres quadrats, xifra que representa el 0,032% de l'àrea total de Catalunya.

Malgrat representar una ínfima part de la superfície, té una gran importància per la diversitat de la flora i fauna que habita, representativa de la qualitat de les aigües del litoral, molt impactada per l'acció humana.

Al 'Manual dels hàbitats litorals de Catalunya', presentat per la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, el Csic-Ceab de Blanes ha creat la metodologia Cat-Lit, apta i aplicable a tota la cartografia mundial.

ESPÈCIES DETECTADES

La investigació, que ha cartografiat des de Portbou (Girona) fins a Alcanar (Tarragona), ha permès detectar algunes espècies que es consideraven extingides en el litoral des dels anys 60.

Fins als anys 80, amb els abocaments incontrolats al mar, es calcula que es va produir un retrocés important en la biodiversitat de la costa catalana, però el manual ha demostrat que espècies d'algues que havien estat presents en el litoral com la 'cystoseira crinita' es manté en reductes com eñ Port de la Selva, Cala Montjoi o Cala Estreta.

Aquest gènere d'algues són d'una gran importància al formar autèntics boscos aquàtics que aglutinen una gran diversitat biològica.

El manual és una aproximació al litoral des del punt de vista biològic, permet localitzar tots els hàbitats litorals sobre la línia de costa i saber on hi ha espècies i conté un inventari de tot els hàbitats del litoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés