Publicat 11/2/2019 13:21:54CET

Catalunya doblarà el nombre d'instituts escola amb 25 més el curs vinent

PIXABAY

No suposarà la construcció d'edificis nous

BARCELONA, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha anunciat aquest dilluns que Catalunya comptarà amb un mínim de 25 instituts escola més el curs vinent, amb la qual cosa pràcticament doblarà la xifra actual de 28.

En roda de premsa, ha explicat que, d'aquests 25 instituts escola que es desplegaran, 22 són per implantar la secundària a centres de primària i tres a partir de la fusió de centres existents, motiu pel qual no es tracta d'equipaments nous que no existissin aquest curs, i que es tracta d'una xifra que "no està tancada".

Bargalló ha assegurat que la implantació d'aquests instituts escola --Catalunya en passarà a tenir 53-- suposa una "clara millora" en l'oferta de secundària, amb una previsió d'unes 1.500 places més per al curs vinent en aquests 25 centres, i que es podrà dur a terme fins i tot encara que hi hagi una pròrroga pressupostària.

Ha explicat que en alguns casos no caldrà una adequació de l'edifici i en d'altres l'ampliació pot ser progressiva durant els propers anys, i ha remarcat que en cap cas està previst que aquesta implantació es faci en mòduls prefabricats.

Es desplegaran al Prat de Llobregat, Badalona (tres), l'Hospitalet de Llobregat, Sant Quintí de Mediona, Santa Coloma de Gramenet, Pont de Vilomara, Barcelona, Lleida, Ripollet (dos), Santa Susanna, Cabrera de Mar, Sant Celoni, el Vendrell, Cornudella de Montsant, Amposta, Montcada, Barberà, Terrassa, Rubí, Castellar del Vallès, Castelló d'Empúries i Avinyó.

Amb aquest model, que suposa que un sol centre pugui oferir els nivells educatius entre els tres i 16 anys, ha dit Bargalló, es cobreixen necessitats d'escolarització, provocades per l'augment d'alumnes de secundària, i ajuda a lluitar contra la segregació escolar.

Bargalló ha dit que als 28 instituts escola ja desplegats l'anàlisi que s'ha fet ha permès constatar una reducció de l'absentisme, una millora de l'èxit escolar i una consolidació de la convivència durant aquests anys.

No obstant això, ha advertit que no es tracta de l'únic model que impulsarà el departament, perquè la gran majoria segueixen sent escoles i instituts, i que no es tracta que en aquests instituts escola s'unifiqui "com si fos una única etapa educativa", encara que hi haurà una única direcció i claustre amb docents de totes dues etapes.

PETICIONS

Ha explicat que han rebut una setentena de peticions formals i un centenar informals per crear instituts escola, i ha dit que la mesura no soluciona problemes gaire concrets sinó que és una "eina de millora" com demostren les avaluacions.

Bargalló ha remarcat que han dit 'no' a diverses peticions perquè no hi havia un augment de l'escolarització, la seva creació podria augmentar la segregació o el projecte no oferia unitat o continuïtat semblant una "primària ampliada".

El departament no ha volgut avançar com s'anirà ampliant el nombre d'aquest tipus de centres, i Bargalló ha dit que aviat presentarà la planificació d'equipaments per als propers set anys.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.