Actualitzat 08/10/2015 14:57

Catalunya detecta 1.500 persones amb conducta suïcida en un any

BARCELONA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha detectat en un any 1.500 persones amb conducta suïcida a través del Codi Risc Suïcidi (CRS), que el 2014 es va implantar al 40% del territori i que es desplegarà en tot el territori a final de 2015.

En roda de premsa aquest dijous, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat el balanç d'aquest protocol que vol millorar la detecció precoç del risc de suïcidi a partir de la continuïtat assistencial i la coordinació de dispositius amb l'ajuda de les TIC i la història clínica compartida.

El codi s'ha activat al 73% dels casos --1.150 persones--: dos de cada tres han estat assistits a través d'una visita de seguiment i el 91% amb trucades en els següents 30 dies, i els que no han estat atesos corresponen a casos lleus i tractats prèviament.

Segons el gerent de la regió sanitària de Lleida i Alt Pirineu del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Pifarré, aquests afectats s'han detectat després de fer una "temptativa autolítica" en aquests territoris o a través d'un test sobre conductes suïcides.

El 65% de les persones identificades correspon a dones amb una mitjana d'edat de 42 anys, i un 9% són menors d'edat.

"La taxa de suïcidi és més elevada en homes que en dones però hi ha més temptatives en dones", ha assegurat el responsable del Programa d'Atenció al Suïcidi de l'Hospital de Sant Pau, Santiago Duran, que ho ha atribuït al fet que els homes utilitzen mitjans més violents i letals.

EL 68% TÉ TRASTORN MENTAL

Dels atesos, un 94% havia fet una sola temptativa de suïcidi, i el 68% presentava algun trastorn mental diagnosticat, i són els més habituals la depressió i els adaptatius.

El CRS està desplegat en 13 hospitals de referència, 39 centres de salut mental, 28 centres de salut mental infantil i juvenil, set hospitals de dia, i ha implicat 900 professionals de Lleida, Tarragona, Vallès Occidental Est, Barcelona ciutat, Girona i Terres de l'Ebre.

537 MORTS A CATALUNYA

La taxa de suïcidi a Catalunya va ser el 2013 --segons les últimes dades disponibles-- de 7,2 defuncions per cada 100.000 habitants --11,23 homes i 3,30 dones--, fet que suposa 537 morts, sent la primera causa de mortalitat prematura entre els joves de 25 a 34 anys.

L'objectiu del Govern és reduir un 10% la mortalitat per suïcidi en 2020, ha expressat la directora Pla de Salut, Cristina Molina, qui ha destacat l'impacte en la població jove, sobretot perquè les polítiques de trànsit estan demostrant els seus resultats.

Salut també té previst signar un acord amb el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) perquè emeti unes recomanacions sobre el tractament del suïcidi en els mitjans de comunicació.

MÉS PEDAGOGIA

La presidenta de l'Associació de supervivents després del suïcidi, Cèlia Borràs, ha reclamat un "canvi social i una nova pedagogia" a l'hora de parlar del suïcidi i les seves conseqüències, també en els mitjans de comunicació.

Ha xifrat en 700 els supervivents --persones pròximes als morts per suïcidi-- que han contactat amb l'entitat en els últims dos anys, i Duran ha afegit que pels 500 morts anuals hi ha 3.000 supervivents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés