Actualitzat 08/07/2021 15:46

Catalunya deixa de fer tests als contactes estrets sense símptomes

Arxiu - Un sanitari fa un test d'antígens a una dona
Marta Fernández Jara - Europa Press

Insisteixen a fer aïllaments de 10 dies en el cas dels positius i possibles infectats

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha exposat aquest dijous noves mesures a causa de l'impacte de la cinquena onada de covid-19 als centres d'atenció primària (CAP) com ara que es deixen de fer tests als contactes estrets sense símptomes, entre d'altres.

"El més important és que facin la quarantena i, mentre no tinguin símptomes, ja està. Si desenvolupen algun símptoma han d'acudir al sistema sanitari", ha concretat Cabezas en una roda de premsa en què ha reivindicat que per evitar la transmissió el millor és quedar-se a casa.

Així, les persones que hagin estat en contacte amb un cas positiu però no tinguin símptomes s'hauran d'aïllar a casa durant 10 dies per tallar les cadenes de transmissió i contactar amb el sistema sanitari només quan desenvolupin simptomatologia.

Respecte als contactes estrets d'un positiu que tenen la pauta de vacunació completada i no mostren simptomatologia, el protocol els eximeix de fer la quarantena de 10 dies tal com va informar Salut a començament d'aquesta setmana.

Cabezas ha lamentat la situació de transmissió comunitària que hi ha a Catalunya amb una pujada "importantíssima" de casos positius en les darreres setmanes i ha previst que s'arribarà als prop de 30.000 contagis setmanals, sobretot entre la població jove.

A més, la variant delta --majoritària a Catalunya-- té una transmissibilitat superior d'aproximadament un 62% motiu pel qual, de mitjana, el nombre de contactes per cada positiu són nou: si hi ha prop de 30.000 casos setmanals són 270.000 contactes.

Així, Cabezas ha apostat per "prioritzar el que és essencial" per al sistema sanitari com atendre els casos de més gravetat i continuar amb la campanya de vacunació en comptes de fer proves diagnòstiques als contactes estrets asimptomàtics perquè, a parer seu, té molt poc valor.

PLA DELTA

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha presentat aquestes mesures operatives que s'emmarquen en el Pla Delta per fer front a l'empitjorament dels indicadors epidemiològics.

Aquest pla inclou mesures de limitació a la interacció social, mesures vinculades a la vigilància epidemiològica per identificar contactes des del dia 0, potenciar eines de gestió epidemiològica telemàtiques i continuar amb l'estratègia de vacunació, entre d'altres.

VACUNACIÓ

Cabezas ha explicat que aquesta setmana i la vinent prioritzaran les segones dosis de la vacuna en grups d'edat de més vulnerabilitat al virus com els de 40 anys o més a causa de l'impacte de la variant delta.

"En la variant delta és essencial tenir les dues dosis per estar immunitzat", ha argumentat la secretària, que ha destacat que en les pròximes setmanes acabaran les segones dosis d'AstraZeneca destinades a col·lectius essencials i a la franja de 60 a 69 anys.

Ha celebrat que la franja de persones de 16 a 29 anys tingui ganes de vacunar-se però ha aclarit que és un grup que inclou moltes persones i que podran obtenir cita a mesura que tinguin més vaccins i acabin d'inocular les segones dosis a partir del 19 de juliol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés