Publicat 05/03/2020 15:51CET

Catalunya confirma quatre casos més de coronavirus, un dels quals greu

Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic on es duen a terme proves del coronavirus
FRANCISCO AVIA/HOSPITAL CLÍNIC

La Generalitat insta a suspendre les activitats formatives per a professionals sanitaris

BARCELONA, 5 mar� (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha confirmat aquest dijous quatre casos més de coronavirus SARS-CoV-2, tres lleus i un de greu, i la xifra a Catalunya ascendeix a 32 afectats.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el director general de Professionals de la Salut del departament, Marc Ramentol, han informat en roda de premsa que es tracta de quatre barcelonins: una dona de 57 anys, una de 39, un home de 34, que es troben lleus, i un home de 50 --el cas greu-- que ja tenia una patologia prèvia.

L'origen de la infecció ha estat per contacte amb persones infectades que estaven aïllades, i a més, s'està estudiant el cas d'una dona de 29 anys que resideix a Barcelona i té "una patologia respiratòria greu" i que, per la seva complexitat, estan mirant de confirmar o de descartar que sigui coronavirus.

Actualment hi ha 500 persones aïllades per haver estat en contacte amb persones infectades, i quatre en situació d'hospitalització domiciliària perquè el seu estat és lleu i no requereixen ser ingressats: "Ho fem per pal·liar al màxim la possibilitat de contagi", ha puntualitzat Guix.

Guix i Ramentol han explicat que a Catalunya continua l'"escenari de contenció de la infecció" i que des del departament de Salut estan treballant en els diferents escenaris que es puguin produir per prendre mesures quan calgui.

MESURES PER A PROFESSIONALS SANITARIS

D'altra banda, el director general de Professionals de Salut ha anunciat que la consellera, Alba Vergés, ha signat aquest dijous una resolució per la qual s'adopten mesures per prevenir i controlar el coronavirus específiques per als professionals sanitaris, que es revisaran setmanalment.

"Ens interessa protegir de manera específica els professionals sanitaris i per això es prenen aquestes mesures específiques", ha expressat Ramentol, que ha confirmat que el nombre de professionals sanitaris infectats continuen sent els tres ja anunciats i que evolucionen favorablement.

Aquestes mesures, que entren en vigor aquest mateix dijous, insten a suspendre qualsevol activitat formativa per a professionals sanitaris a Catalunya, com congressos, seminaris, jornades o cursos, i també al fet que no assisteixin a aquesta mena de reunions, tant si se celebren a Catalunya com a la resta d'Espanya.

Es preserven les activitats assistencials que es fan en centres sanitaris, com ara sessions clíniques: "Entenem que són activitats que s'han de continuar duent a terme perquè impacten en l'atenció que reben les persones en aquests centres".

Ramentol ha especificat que l'objectiu principal és avançar-se a possibles escenaris de futur i "concentrar al màxim la força assistencial" del sistema sanitari català, i ha dit que la mesura ha estat ben rebuda per aquests centres, als quals se'ls ha traslladat prèviament la resolució.

COMPRA DE MATERIAL

El Servei Català de Salut farà durant els propers dies una compra massiva de material de protecció --mascaretes, bates, guants, entre d'altres-- per garantir que "en tot moment els professionals sanitaris tenen a la seva disposició el material que necessiten".

El telèfon 061 ha registrat des d'aquest dimecres a les 7.00 fins aquest dijous a les 7.00 hores 1.000 trucades, dimarts va registrar-ne 862 i dilluns, 1.061, i les consultes sobre coronavirus tenen una línia específica de resposta.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés