Publicat 17/1/2014 12:50:49 +01:00CET

Catalunya comença la vacunació a embarassades contra la tos ferina davant del repunt de la malaltia

Alergía, Tos, Gripe
FARMACÉUTICOS/EP

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha anunciat aquest divendres que iniciarà la vacunació sistemàtica de les embarassades contra la tos ferina, davant del repunt detectat de la malaltia els últims anys, el que la converteix en la primera comunitat d'Espanya a prendre aquesta decisió.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha explicat que la taxa d'incidència de la malaltia, provocada pel bacteri 'Bordetella pertussis', estava entre els tres i quatre casos per 100.000 habitants, si bé el 2011 va escalar fins a 20,9 i el 2012 es va mantenir en 15,6.

De fet, Mateu ha relatat que des del 2008 s'han produït 13 morts per tos ferina a Catalunya, de les quals nou han estat nadons menors d'un any, i que la nova recomanació té l'aval del Consell Assessor de Vacunacions i de vuit societats científiques.

El cost per a la Generalitat serà d'uns 300.000 euros --la vacuna costa 8 euros més IVA i l'Aspcat calcula que la taxa de cobertura serà del 50% de les embarassades--, el que la converteix en una mesura efectiva, ha destacat Mateu, qui ha recordat que Salut gasta anualment uns 35 milions d'euros en la compra de vacunes.

La recomanació de vacunar-se és per a les embarassades entre la setmana 27 i 36 de gestació, per millorar la cobertura en els nounats, si bé es mantenen els cinc recordatoris següents als 2, 4, 6 i 18 mesos i 6 anys de vida.

Mateu ha atribuït el repunt de la malaltia que les vacunes actuals tenen una durada limitada, així com una major sensibilitat dels metges i una millora del diagnòstic, i ha garantit la seguretat de la protecció, gràcies a una prova pilot desenvolupada a l'Hospital Clínic de Barcelona que ha demostrat l'eficàcia de protegir al nadó a través de la placenta de la mare.

La tos ferina s'encomana per les vies aèries d'una forma semblant a la grip i es caracteritza per crisis de tos "importants", així com per patir febre i convulsions, i tenen una incidència important en la infància.

el més llegit

 1. 1

  Jutgen un home per assaltar sis dones i agredir-ne una sexualment a Terrassa (Barcelona)

 2. 2

  Carles Puigdemont preveu anunciar en breu un nou partit i trencar amb el PDeCAT

 3. 3

  L'atur creix en 1.870 persones al juny a Catalunya fins a les 485.019 persones

 4. 4

  Les infermeres catalanes animen la ciutadania a "defensar la sanitat pública"

 5. 5

  Presó per a una detinguda a Cellers (Lleida) que va amenaçar de matar la seva filla de dos anys