Actualitzat 14/9/2020 7:40:39 +00:00 CET

Catalunya comença un curs escolar marcat per la pandèmia del coronavirus

Aula d'una escola
EUROPA PRESS - Archivo

Comptarà amb 9.000 alumnes menys i 8.000 professionals més

BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

Catalunya enceta aquest dilluns un curs escolar marcat per les mesures contra el coronavirus, amb una previsió d'1.587.395 alumnes entre Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FP, règim especial, centres d'adults i a distància (9.451 menys que l'anterior) i la incorporació de més de 8.000 professionals als centres.

Suposa el retorn de la gran majoria d'alumnes a les aules, després que el 13 de març es tanquessin els centres i que durant el mes de juny es fes una obertura parcial per acabar el curs, amb una presència limitada d'estudiants.

La pandèmia ha motivat que els accessos al centre i al pati s'hagin de fer per torns, amb màscares; a desinfectar i ventilar contínuament els espais; i a tenir dispensadors de gel i termòmetres per prendre la temperatura.

La Conselleria d'Educació ha defensat formar grups de convivència estable, ha subratllat que la gestió de possibles casos està protocolaritzada i ha establert que cada centre tingui un professional i un ambulatori de referència.

Els sindicats docents han mostrat preocupació per les mesures que ha adoptat la Generalitat de cara a l'inici de curs, perquè les consideren insuficients i no consensuades.

MIG MILIÓ DE PCR

Arran de la incertesa social per la represa de l'activitat educativa, tant Educació com Salut han insistit que es detectaran diversos casos però que hi ha protocols per gestionar-los, i han anunciat que es faran mig milió de proves PCR dins la comunitat educativa durant dos mesos a partir del 21 de setembre.

Educació ha obert dos canals de Telegram per a famílies i professors amb informació diària i actualitzada de la situació als centres educatius: "L'escola és el lloc més segur per als nens i joves fora de casa", ha insistit el conseller Josep Bargalló.

MÀSCARA

El Procicat acaba d'actualitzar les mesures sanitàries: durant "almenys" les dues primeres setmanes, tots els alumnes a partir de 6 anys hauran de dur màscara, una mesura que es revisarà i es determinarà segons el territori i l'estat de la pandèmia.

Com a norma general, la màscara és obligatòria en aules, escoles i instituts a partir dels 12 anys, i a partir dels 6 als territoris on es requereixi; i cada dimecres es comunicarà a les escoles si el dilluns següent continua l'obligatorietat de fer servir o no mascareta, segons les condicions de la pandèmia.

MÉS PROFESSIONALS I NOUS CENTRES

Aquest curs s'incorporen 8.162 contractacions, que es divideixen en 5.321 docents, 1.265 de personal d'atenció educativa, 1.239 monitors i 337 de personal d'administració i serveis, tot i que la xifra podria augmentar en funció de la reorganització definitiva als centres i de la disponibilitat pressupostària.

El curs estrena cinc centres de nova creació, tres específics de FP per trasllat de cicles i un centre de nova creació per fusió de dues escoles, tres centres concertats han passat a ser públics i s'han creat 29 instituts escola, amb la qual cosa n'hi haurà 83 a tot Catalunya.

La xifra de mòduls prefabricats passa de 1.014 a 1.046, perquè Educació tan sols n'ha retirat 4 dels 64 que preveia retirar, a causa de la situació del curs actual i perquè s'ha considerat que era bo que continuessin.

Contador