Actualitzat 25/10/2021 17:28 CET

Catalunya comença la campanya de vacunació de la grip amb la dosi de reforç de la covid

Inici de la campanya de vacunació contra la grip a Catalunya
EUROPA PRESS

Disposa d'1.570.000 dosis i vol arribar a un 75% de cobertura en els més grans de 60 anys

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha iniciat aquest dilluns la campanya de vacunació contra la grip amb la novetat que les persones que van rebre la segona dosi del vaccí contra el coronavirus fa més de sis mesos i tenen més de 70 anys podran rebre, a més de la de la grip, la dosi de reforç contra el Sars-CoV-2.

En una conferència de premsa, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que la Generalitat disposa aquest any d'1.570.000 dosis de vacunes, totes tetravalents, amb l'objectiu d'assolir una cobertura del 75% en els més grans de 60 anys --l'any passat va ser d'un 62% - i en el personal sanitari --l'anterior va ser d'un 42,5%--, i superar el 60% en embarassades i persones amb condicions de risc.

Cabezas ha dit que l'any passat, amb la coincidència del coronavirus, hi va haver una disminució de casos de grip, però que de cara a aquesta temporada s'han començat a observar virus respiratoris per la qual cosa apunta que pot ser "diferent".

La secretària de Salut Pública ha dit que les persones de més de 70 anys es poden vacunar de totes dues, per protegir-los d'una possible coinfecció, que ha dit que, en cas de coincidir tots dos virus que és poc freqüent, la probabilitat de morir és el doble si només es pateix la covid-19 i sis vegades més que si no es té cap dels dos virus.

Cabezas ha subratllat que la vacuna de la grip redueix hospitalitzacions, mortalitat i càrrega assistencial, ha recordat que la seva màxima incidència és entre finals de desembre i març, i ha afirmat que s'administrarà als ambulatoris, que també comptaran amb 385 espais alternatius com biblioteques i centres cívics pròxims.

Ha animat a demanar cita a través d'internet per a la vacunació de la grip, la campanya de la qual té el lema 'Aquest hivern no t'arrisquis, vacuna't ara contra la grip', però ha subratllat que també s'oferirà la "vacunació oportunista" als pacients que vagin a l'ambulatori a una visita.

DOSI DE REFORÇ

Juntament amb la vacuna de la grip, els ambulatoris oferiran la dosi de reforç de la covid a les persones més grans de 70 anys, un nou col·lectiu que s'afegeix a persones que viuen a les residències i als immunodeprimits.

Cabezas ha dit que aquesta franja d'edat es va començar a vaccinar a principis d'abril, per la qual cosa ja han passat sis mesos, i ha subratllat que la tolerància a les terceres dosis és semblant a les segones.

Quan li han preguntat sobre si els següents a rebre la dosi addicional serien els professionals sanitaris i personal de residència, ha dit que és una qüestió que s'està debatent en la ponència de vacunes i que la decisió es tindrà en les pròximes setmanes.

També quan li han preguntat sobre una segona dosi per als vacunats amb Janssen, ha dit que és una decisió que està "pendent" de la comissió de salut pública per administrar una dosi de reforç d'ARN missatger tres mesos després de la primera.

Sobre les mascaretes per a menors d'entre 6 i 12 anys, Cabezas ha dit que hi ha una llei estatal que assenyala que s'ha de fer servir a l'escola, i ha remarcat que ha consultat al Govern central per revalorar la situació i al Comitè Científic Assessor de la Conselleria de Salut un posicionament sobre la qüestió.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés