Publicat 17/1/2014 10:16:33 +01:00CET

Catalunya celebra la seva campanya més important de donació de sang per recuperar les reserves

Donación, Donante, Sangre
EUROPA PRESS

El punt neuràlgic serà la Fundació Tàpies, però també se'n podrà donar als principals hospitals

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya durà a terme des d'aquest divendres fins el 24 de gener la campanya més important de donació de sang de la seva història amb l'objectiu d'aconseguir la participació de 5.000 persones per recuperar les reserves dels hospitals catalans, sota mínims després de les vacances de Nadal.

Sota el lema 'Siguis el donant que siguis, comparteix la teva sang', la campanya té un perfil 2.0 i crida a la participació a través de les xarxes socials, en què l'entitat té més de 15.000 seguidors, ha informat el Banc de Sang i Teixits en un comunicat.

Aquells que vulguin participar en aquesta iniciativa, concebuda com "una gran festa de la donació en la qual els ciutadans seran els protagonistes", poden reservar hora al portal 'donarsang.gencat.cat/marato' i compartir la seva experiència a les xarxes socials amb l'etiqueta #MaratoDonantsCAT.

La iniciativa té la complicitat difusora dels 'ambaixadors 2.0', un grup de 40 donants habituals que s'han compromès a difondre la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials.

Des de l'anunci de la campanya el 17 de desembre, l'etiqueta #MaratoDonantsCAT ha estat utilitzada en prop de 10.000 missatges, i va ser tendència al conjunt de l'Estat el dia de la presentació, simultània a les quatre capitals catalanes.

La seu de la Fundació Tàpies a Barcelona es convertirà aquests divendres i dissabte en el punt neuràlgic de la campanya, apadrinada per l'actor Quim Masferrer, tot i que també es poden fer donacions als principals hospitals de Catalunya.

MIL UNITATS

Els hospitals catalans necessiten cada dia mil unitats de sang per atendre les necessitats, tenint en compte que el 10% dels pacients ingressats necessiten transfusions, per la qual cosa les donacions han de ser regulars.

Es calcula que el 25% de la població necessitarà rebre sang o algun component sanguini al llarg de la seva vida, cosa que només podrà satisfer-se amb donacions perquè encara no pot fabricar-se malgrat els avenços científics.

De cada donació se'n beneficien tres persones: la sang se separa als laboratoris i se n'obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma, que serviran per a tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s'utilitzen en especialitats mèdiques i un 40% en usos quirúrgics, mentre que la majoria de transfusions de plaquetes es realitzen per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.