L'OCATT preveu que Catalunya superi "per primera vegada" els 50 donants per milió de població
BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -
Catalunya ha realitzat un total de 533 trasplantaments durant el primer quadrimestre del 2024, la qual cosa suposa un augment del 9% respecte als 491 realitzats entre el gener i l'abril del 2023, ha explicat el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort.
Amb motiu del Dia Mundial del Donant d'rgans i teixits aquest dimecres, Tort ha atribut aquest increment de trasplantaments als 152 donants cadver obtinguts en els primers quatre mesos del 2024, que representen un 17,8% més respecte al 2023, així com als 59 donants vius i a l'intercanvi d'rgans amb altres territoris d'Espanya.
Tort ha explicat que si es manté aquesta tendncia fins a final d'any, Catalunya superaria "per primera vegada" la barrera dels 50 donants per milió de població (pmp) assolint així una xifra superior a la mitjana europea de 21 pmp i la dels Estats Units, que és de 45 pmp.
TIPUS DE DONANT PREDOMINANT
"Fa 3 anys que, a Catalunya, l'asistlia és el tipus de donant predominant", ha afirmat Tort indicant que aquest quadrimestre, 94 dels 152 donants procedien de mort en asistlia cardíaca (el 61,8% del total) i 58 de mort enceflica (38,2%).
Tort ha explicat que aquest fet es deu a "equips professionals de coordinació de trasplantaments altament preparats, programes d'asistlia presents en 24 hospitals autoritzats i la donació post-PRAM" (eutansia o Procediment d'Ajuda a Morir), a la qual corresponen 26 processos.
Segons dades de l'OCATT, a 31 de maig del 2024, hi ha 1.270 persones en llista d'espera per rebre un rgan a Catalunya, encara que aquest any ja s'han realitzat 370 trasplantaments renals, 87 heptics, 23 cardíacs, 39 pulmonars i 14 pancretics.
NOU REGLAMENT UE
Tort també ha dit que, en els propers mesos, es publicar el nou Reglament aprovat per la Unió Europea per potenciar la seguretat i la qualitat en l'ús de totes les substncies d'origen hum (SoHO): sang, teixits i cllules.
Ha destacat que la classificació de la llet materna i la microbiota intestinal és una de les novetats de la nova normativa europea, que pretén reforar els nivells de protecció de la salut dels donants i receptors, així com facilitar l'accés i l'autosuficincia.
Les associacions de pacients trasplantats organitzen aquest diumenge 9 de juny la tradicional Caminada d'agrament al donant a Barcelona, que sortir a les 11 hores des de la Pedrera fins a arribar al Monument als donants d'rgans i teixits dels jardins de la Sagrada Família.