Actualitzat 03/11/2023 12:11

Catalunya arriba als 8 milions d'habitants, segons l'Idescat

Les estimacions de població de l'Idescat a 1 de novembre del 2023
IDESCAT

Ha passat de 6 a 8 milions des del 1987

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

La població catalana ha arribat als 8 milions d'habitants, amb una xifra estimanda de 8.005.784 persones a 1 de novembre del 2023, segons l'avançament de les estimacions de població de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Del total, 4,06 milions són dones i 3,94 homes, i quant a la distribució geogràfica, el 73% resideix a la demarcació de Barcelona, l'11% a la de Tarragona, el 10% a Girona i el 6% a Lleida, informa l'Idescat en un comunicat aquest divendres.

Les dades apunten que Catalunya ha tingut grans onades migratòries i que l'aportació del creixement natural ha tingut un paper menys important en el creixement poblacional, però "pràcticament sempre" ha estat de signe positiu.

Des del 2018 el creixement natural a Catalunya ha estat negatiu, ja que cada any hi ha menys naixements que defuncions, i les projeccions de població de l'Idescat apunten que aquesta tendència "continuarà durant els proxims decennis".

EVOLUCIÓ DES DEL 1900

En una perspectiva a llarg termini des del 1900, la població de Catalunya s'ha duplicat dues vegades en períodes d'aproximadament sis dècades: de 2 a 4 milions i de 4 a 8.

Fins als anys 50 del segle passat, la proporció de la població de Catalunya dins d'Espanya rondava l'11%, però el "ràpid creixement" dels anys 60 i 70 va augmentar el pes de la població catalana fins al 16% el 1981, i els últims decennis s'ha mantingut aquesta proporció.

MÉS ESPERANÇA DE VIDA I DIVERSITAT

La població catalana ha passat de 6 a 8 milions del 1987 al 2023 i durant aquest període la demografia ha canviat en molts aspectes, però la població ha evolucionat cap a "un envelliment superior" en créixer l'esperança de vida.

L'Idescat també constata que els últims 35 anys hi ha hagut una "diversitat de nacionalitats més important" entre la població catalana, ha augmentat l'edat en la maternitat i la dona participa més en el món laboral.

IMMIGRACIÓ

A principis del 1900 la població catalana era de 2 milions d'habitants, el primer terç del segle XX es va caracteritzar per l'augment de la població per la disminució de la mortalitat i la immigració, i aquest creixement es va frenar per la Guerra Civil i la postguerra.

Als anys 50 i 60 i a principis dels 70 es va produir un "important creixement migratori" de la resta d'Espanya: del 1950 al 1980 s'estima un saldo migratori positiu d'1,4 milions de persones, i a més als 60 i 70 es va produir a Catalunya l'augment de la natalitat conegut com baby-boom.

Durant la dècada dels 80 i 90 la població "amb prou feines va créixer", ja que la natalitat va disminuir i la migració va ser de signe negatiu (més sortides que entrades) i a principis del 2000 es va produir una nova onada migratòria, en aquest cas procedent de l'estranger, que va fer créixer la població en més d'un milió de persones en una dècada.

Des del 2010 el creixement va disminuir, pel retorn d'alguns immigrants al país d'origen i pel descens de la natalitat, i la segona part de la dècada la població "va recuperar un creixement positiu" i, després de la pandèmia, va tornar a tenir un creixement ràpid per l'augment de la migració internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés