Augmenten fins al 42,1% les arribades procedents d'frica subsahariana
BARCELONA, 6 des. (EUROPA PRESS) -
La Direcció general d'Atenció a la Infncia i l'Adolescncia (Dgaia) de la Generalitat ha acollit 1.122 nens i joves migrants no acompanyats aquest 2021, segons dades fins al 30 de novembre de la Conselleria de Drets Socials que ha consultat Europa Press.
Aquesta xifra anual suposa un 46,5% menys dels casos entre gener i novembre del 2019 --quan en van ser 2.100-- i un 67,6% menys respecte al mateix període del 2018, any en qu es va registrar la xifra més alta de casos anuals des del 2015.
Al 2020, durant la pandmia de la covid, la xifra de nous casos del període gener-novembre va ser de 737 i entre abril i desembre --després que comencés l'estat d'alarma-- la incidncia mensual de mitjana va ser de 56 nous casos.
El sistema de protecció va acollir en total al 2018 3.709 adolescents i joves migrat sols, al 2019 en van ser 2.219 i al 2020 es van registrar 806 arribades.
Les dades han constatat que la situació de pandmia va condicionar les arribades, registrant a l'abril del 2020 un mínim mensual de 8 casos, i aquest any han tornat a pujar i "han arribat a una mitjana d'un centenar al mes", ha explicat la directora general de la Dgaia, Ester Cabanes, en declaracions a Europa Press.
Ha apuntat que, a més de les dades, han notat un canvi progressiu al país d'origen: els menors procedents de l'frica subsahariana --amb rutes més llargues-- són el 42,1%, i superen el Marroc, que des del 2015 havia ocupat la primera posició de procedncia.
La Dgaia, preveu que hi hagi més arribades, per no saben qu passar perqu "depenen" del que passa en altres pasos, com per exemple quan el Marroc va mantenir una crisi institucional amb Espanya va posar menys impediments per creuar la frontera durant un període del 2021.
Sobre la modificació del Reglament d'Estrangeria, ha considerat que els "alleuja" en certa manera perqu tenen l'esperana que aquests joves puguin tenir un futur.
No obstant aix, ha dit que encara han de veure "com es comporta la població en general per veure quins recursos cal donar als majors d'edat".
GNERE MASCULÍ
D'aquests nous acolliments de la Dgaia al 2021 per gnere, el 98,1% dels casos són nens i, per franges d'edat, de tots els que arriben el 92,4 es concentren a la franja d'entre els 15 i els 17 anys.
Concretament el 46,4% té 17 anys en arribar; mentre que el 36,3% en té 16; i el 9,7% arriba amb 15 anys a Catalunya.
Cabanes ha explicat que la majoria dels joves vénen d'un procés migratori consensuat amb la família en un viatge que "es preveu perillós", motiu pel qual les famílies prioritzen que viatgin els nois.
No obstant aix, ha afegit que les noies estan invisibilitzades i pot ser que n'hagin més, per que és difícil que accedeixin als recursos per diferents motius.
La Dgaia, sobre els recursos d'acolliment, est seguint un procés d'atomització dels centres perqu siguin més petits i especialitzats i s'aproximin més a l'entorn d'una llar familiar, ha explicat la directora.