Publicat 14/02/2015 12:36

Catalunya actuarà contra el sexisme i l'homofòbia a les escoles i els instituts

Diputados y entidades LGTB celebran la aprobación de la ley contra la homofobia
EUROPA PRESS

Preveu incorporar "la dona en la història" en el currículum

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha aprovat un pla per a la igualtat de gènere en el sistema educatiu que busca, entre d'altres mesures, actuar contra el sexisme i l'homofòbia a escoles, instituts i en la pròpia administració catalana, segons consta en el document aprovat pel Govern el 20 de gener.

Fonts d'Ensenyament han detallat a Europa Press que el pla, que està previst a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), es començarà a aplicar de manera progressiva a partir del curs que ve 2015-2016, ja que requerirà formar als professors catalans de manera més específica sobre aquesta matèria.

Un dels dos principals apartats del pla és la 'promoció en la coeducació', en què proposa garantir una educació "sense estereotips sexistes ni discriminacions relacionades amb el gènere o l'orientació afectiu-sexual", així com una orientació acadèmica i professional no sexista.

Advoca per introduir formació específica en els plans per a docents i en els serveis educatius; actuacions contra conflictes sexistes o homòfobs; incloure l'orientació professional no sexista en els programes i en els itineraris de les noves qualificacions professionals, a més de proporcionar recursos en el web del departament.

"LES DONES EN LA HISTÒRIA" S'INCLOURÀ AL CURRÍCULUM

També incentiva continguts curriculars des de la perspectiva de gènere, com els coneixements de les dones al llarg de la història i les dones "com a protagonistes de la història"; designar a una persona responsable de coeducació dins del departament, i fomentar la figura d'un referent en els consells escolars.

Sobre violència de gènere, determina programes de prevenció de violències, "especialment les relacionades amb la discriminació sexual i les conductes abusives"; propostes per millorar la convivència escolar; difondre protocols i garantir informació, i aplicar mesures de trasllat immediat del lloc de treball per a dones que acreditin ser víctimes.

Per incorporar la "perspectiva de gènere i la igualtat efectiva en les polítiques educatives", també estableix mesures com el llenguatge no sexista; la conciliació en la vida personal, familiar i laboral; la representació equitativa en càrrecs de responsabilitat d'òrgans col·legiats i grups de treball, i la perspectiva de gènere en projectes, programes, documents i construccions escolars, entre d'altres.

Estableix la creació d'una comissió per proposar iniciatives per impulsar, desenvolupar i aprofundir el pla; fer el seguiment de desplegament; vetllar per la coherència amb les polítiques educatives de la Conselleria; elaborar una memòria i millores, i proposar grups de treball tècnics en funció de les necessitats detectades.

L'HOMOFÒBIA, "QÜESTIÓ DE GÈNERE"

En declaracions a Europa Press el secretari general de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), Jesús Generelo, ha celebrat el pla perquè és la cosa més ambiciosa que s'ha fet a l'Estat: "L'homofòbia és una qüestió de gènere", en la mesura que es qüestiona la masculinitat com a rebuig al femení.

Segons un estudi de la FELGTB de 2014, el 90% dels joves catalans homosexuals ha patit persecució escolar alguna vegada, i el 40% dels afectats gairebé no rep ajuda des dels centres educatius, el que pot derivar en fracàs escolar o fins i tot en intents de suïcidi --en un 17% dels casos, segons aquesta investigació--.

Per aquesta raó, ha defensat introduir la diversitat sexual de manera transversal en els plans i projectes educatius; formar al professorat; proporcionar recursos didàctics; polítiques de prevenció, i exercir la "tolerància zero" davant de la discriminació.

Ha alertat que aquestes situacions se silencien als col·legis: "És un problema que hi hagi directors i professors que diguin que no tenen alumnes LGTB, perquè representen entre el 6% i el 12%" de la societat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés