Publicat 09/04/2019 15:54

Catalunya actualitza el protocol de maltractament infantil en salut i l'amplia a primria

Av.- Catalunya actualitza el protocol de maltractament infantil en salut i ho am
EUROPA PRESS

Permetr alertar d'indicadors de risc en la histria clínica i evitar revictimitzar

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha presentat un nou protocol d'actuació davant del maltractament infantil des de la salut, que actualitza l'anterior del 2008 i amplia el seu abast a l'atenció primria, permetent als professionals introduir dades de nens atesos amb indicadors de risc de maltractament i afegir mesures per evitar revictimitzar.

L'han presentat aquest dimarts en una jornada la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i el de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que han destacat que es posar mfasi a "prevenir" el maltractament, es formar professionals --abans de l'estiu--, es millorar la coordinació entre els departaments --incloent Justícia i Interior-- i es crear equips funcionals d'experts que ajudaran en la detecció.

Vergés ha subratllat que protegir els professionals sanitaris de l'estrs emocional d'atendre nadons maltractats i donar-ne l'alerta, i els ofereix eines per "reduir el marge d'interpretació subjectiva i afavorir la detecció dels casos", i facilitar que recullin la informació amb tres models de documents --notificació de risc, informe sanitari i comunicat judicial--.

El nou 'Protocol d'actuació de maltractament en la infncia i l'adolescncia en l'mbit de salut' actualitza el protocol anterior de salut i aplica a aquest mbit el Protocol marc interdepartamental elaborat el 2017, i inclou aspectes que va recomanar el síndic de greuges --com l'mbit prenatal-- després d'un cas d'un nadó maltractat que va morir a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona --encara que llavors ja s'estava redactant--.

CONNECTAR AMB EL REGISTRE UNIFICAT

Estan desenvolupant un apartat en la histria clínica informatitzada d'atenció primria (eCAP) que permetr als professionals alertar d'indicadors de risc, i es connectaran amb el Registre Unificat de Maltractament Infantil de Salut (Rumi), que recull des del 2009 informació de casos atesos en pediatria, ginecologia i obstetrícia en hospitals.

Encara que no han detallat si comptar amb un pressupost, també inclou un annex específic sobre el maltractament prenatal i a nadons --s'actualitzar aquest apartat del protocol d'atenció a embarassades a Catalunya, que ja el contemplava--, incloent la detecció de vulnerabilitats, com el consum de drogues i altres substncies.

Permetr "poder donar eines a aquestes dones i a les seves famílies" en els primers mesos després del naixement, que es consideren els més vulnerables, sobretot si és el primer fill, i recomana als professionals buscar signes de fatiga en els progenitors i donar consells preventius sobre les sacsejades, que poden posar en risc la vida del nadó.

"Aprofundirem en el suport psicolgic i l'atenció integral", millorarem l'atenció amb la finalitat d'evitar la victimització secundria --per exemple evitant que s'hagin de repetir les diligncies--, i que no s'allargui innecessriament el seu patiment.

INCLOU EL MALTRACTAMENT LLEU

Homrani ha destacat que treballen en el "repte" d'un expedient sociosanitari que sigui accessible pels professionals de salut i serveis socials, i ha indicat que en aquest nou protocol entén el maltractament de manera mplia, ja sigui lleu o greu, incloent la falta o la privació d'un nivell bsic de benestar.

Ha subratllat que és una perspectiva "molt més preventiva, que eviti la necessitat de polítiques palliatives", i ha posat com a exemple que al setembre es posar en marxa a Tarragona la unitat integral de víctimes --un format proposat per Save the Children-- que inclou professionals de tots els mbits per donar als nens que han patit abusos sexuals una atenció integral i evitar que hagi de desplaar-se a diversos serveis.

"És un aspecte clau, perqu es fa una feina preventiva del trauma" a més de millorar l'eficincia i eficcia, i assegura el benestar del nen i l'adolescent, i ha esmentat que el protocol incorpora l'actuació conjunta i coordinada, posant en collaboració els professionals de salut, serveis socials i Direcció General d'Atenció a la Infncia i l'Adolescncia (Dgaia).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés