Actualitzat 12/01/2015 13:10

Catalunya aconsegueix el rècord històric de trasplantaments d'òrgans amb 908 intervencions el 2014

Transplante en vivo
Foto: COMUNIDAD DE MADRID

El Clínic lidera la llista d'activitat dels hospitals catalans

   BARCELONA, 12. (EUROPA PRESS)

Catalunya va arribar al rècord històric de trasplantaments d'òrgans el 2014 amb 908 intervencions, un 7,2% més que l'any anterior i "la xifra més alta mai aconseguida", a causa de l'increment de donants vius i en situació de parada cardíaca --tècnicament coneguda com asistolia--.

   Ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort, i el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, a la llum del balanç de donacions del 2014.

   Del total de trasplantaments d'òrgans, 604 van ser de ronyó, 162 de fetge, 56 de cor, 67 de pulmó, 19 de pàncrees i 536 de medul·la òssia.

   L'Hospital Clínic és el que ha fet més trasplantaments, amb 240, seguit de l'Hospital de Bellvitge (194), el Vall d'Hebron (184), la Fundació Puigvert (99), l'Hospital del Mar (76), l'Hospital Germans Trias i Pujol (61), l'Hospital Maternoinfantil de Vall d'Hebron (30), l'Hospital Sant Pau (18) i l'Hospital Sant Joan de Déu (6).

   Tort ha revelat que a Catalunya hi ha actualment 1.356 persones que esperen un trasplantament d'òrgan, sobretot de ronyó: "El fet que estiguin creixent els donants renals vius permetrà satisfer aquest col·lectiu".

   L'increment de donants vius i en situació d'asistolia ha permès compensar la caiguda de donants cadàver, sobretot per la reducció de morts en accidents de trànsit i de la construcció.

MÉS DONACIONS

   En relació amb les donacions, Tort ha destacat que el 2014 hi van haver 218 donants cadàver, un 5,3% més que l'any anterior i una taxa de 29 donants per cada milió d'habitants.

   Els donants amb mort encefàlica van ser 182, "una xifra que s'ha mantingut estable, a diferència de l'asistolia, que ha augmentat de manera important", amb 36 casos, 19 d'ells controlats --que estan ingressats en centres però ja no es pot fer res per salvar la seva vida--.

   Aquest tipus de donació en asistolia es porta a terme des del 2012 a l'Hospital del Mar i fa poc s'hi han sumat els hospitals de Bellvitge, Germans Trias i Pujol, el Clínic i el General de Catalunya.

   A més de l'asistolia controlada en hospitals, l'any passat també hi van haver 11 donants amb asistolia no controlada: "Pateixen aturades cardíaques fora de centres i són atesos pels serveis d'emergències extrahospitalàries, que apliquen maniobres de cardiocompensación en el trasllat".

   La llista de centres que atenen donacions també està liderada pel Clínic i per primera vegada inclou un centre privat, l'Hospital Quirón-Teknon, que ha estat acreditat per la Ocatt com a hospital extractor i l'any passat va detectar un donant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés