Publicat 11/8/2020 19:22:50 +02:00CET

Catalunya aconsegueix l'estabilització i es marca l'objectiu de reduir els casos de Covid-19

Diverses persones fan esport i passegen a Barcelona, Catalunya (Espanya), a 28 de juliol de 2020 (arxiu).
David Zorrakino - Europa Press

   Argimon avisa que el risc de rebrot "encara és alt" i demana la col·laboració ciutadana

   BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

   El secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit aquest dimarts que l'objectiu del Govern en les properes setmanes és aconseguir reduir les taxes d'infecció de coronavirus i que la corba de contagis baixi, i ha assenyalat: "Cal passar de l'estabilització a la reducció", per això s'han intensificat els cribatges.

   En la roda de premsa de seguiment de la pandèmia, ha dit que la situació general en el conjunt de Catalunya "va cap a la millora", amb una taxa setmanal de 71 casos per cada 100.000 habitants respecte als 85 de la setmana anterior, encara que ha instat a consolidar aquesta millora i tornar a la situació epidemiològica de fa dos mesos.

   Quant al risc de rebrot, ha dit que "encara és alt" --138,79--, per la qual cosa ha demanat la col·laboració ciutadana, i ha detallat que la Conselleria de Salut és proactiva en la recerca de casos, com en els cribatges massius realitzats en diverses poblacions per aflorar casos i cercar el descens dels infectats, amb 8.275 en total.

   Ha explicat que en els cribatges massius a Sabadell, Terrassa i Ripollet (Barcelona) s'han fet un total de 5.960 PCR, amb una taxa de casos positius aflorats d'1,58% i una mitjana d'edat de 43,1 anys: "Probablement part d'ells acabarien manifestant símptomes però quan els manifestin haurien estat dies transmetent".

   A Granollers (Barcelona), el departament ha desplegat 1.053 PCR i una positividad del 10,2%; a Torregrossa (Lleida), 153 test i un 3,5% de positius; llançant totes aquestes localitats uns resultats "dins de l'esperat"; a part, han realitzat a Vilafranca del Penedès (Barcelona) 694 test des del dilluns al matí i, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) 415 des del dilluns a la tarda, amb l'objectiu d'aconseguir els 4.500 en cadascuna d'aquestes dues localitats.

   Preguntat sobre el cas d'una menor morta a Tarragona, ha dit que li consta "un cas, però no es pot dir en cap moment que sigui a causa" del virus, sinó que ha mort amb el coronavirus, però no per aquest.

COM ACTUAR

   A part dels test massius, el departament ha actualitzat el protocol epidemiològic davant el coronavirus, que estableix que quan hi ha un cas sospitós i el pacient acudeix a l'atenció primària o a urgències, se li ha de fer una PCR en les primeres 24 hores, "i si dóna negatiu, però la sospita clínica és molt clara, es repeteix en 48 hores".

   Quan les dues PCR donen negatives es descarta el cas, però davant PCR positives els gestors Covid- 19 truquen el pacient per informar de la necessitat d'aïllar-se durant 10 dies, sempre que 72 hores abans de desconfinarse s'hagi solucionat la febre: "L'aïllament s'inicia al moment de la sospita, sense esperar a tenir el resultat".

   Paral·lelament, els 'scouts' inicien una cerca de contactes estrets i pregunten per les persones amb les quals s'ha estat 48 hores abans de l'inici dels símptomes; si es confirma que el cas inicial és positiu, aquests contactes han de realitzar també una quarentena de 14 dies i rebran atenció sanitària almenys en els dies 7 i 14: "Són 14 dies perquè el període d'incubació són aquests dies i els símptomes poden arribar en el dia 8 o 10", ha dit.

   Una de les novetats del protocol és que no estableix PCR de retorn al lloc de treball, només en el cas de sanitaris, sociosanitaris i mossos davant la demostració científica que resulta innecessari, en romandre freqüentment restes del virus a la sang "sense capacitat de transmissió" durant setmanes i amb la persona confinada a casa, han explicat.

   Argimon ha dit que totes aquestes actuacions han de fer-se de la mà del món local, al qual ha agraït la seva col·laboració, i ha explicat haver-se reunit amb alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona, que li han expressat el seu interès per aquests cribatges.

   "A tot arreu no podem arribar de cop, però a totes bandes arribarem", i ha avançat que el departament té la previsió de realitzar proves en altres zones que anunciarà el dijous, ja que s'estan ultimant detalls operatius.

   Sobre les mesures a les escoles ha anunciat una roda de premsa aquest dijous de les conselleries de Salut i Educació, i ha detallat també que el mateix dia en la seva compareixença de seguiment del coronavirus aprofundirà en els casos en residències i en la seva gestió.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 3. 3

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 4. 4

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 5. 5

  Quatre ferits en un accident a les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses de Súria