El català és la llengua més parlada a Andorra i el castellà la més coneguda

Publicat 16/12/2019 15:53:55CET
El director del Servei de Política Lingüística, Joan Sans, la ministra de cultura, Sílvia Riva, i el director del CRES, Joan Micó
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 des. (EUROPA PRESS) -

El català i el castellà són les llengües més parlades a Andorra i el castellà és la que té un grau més alt de coneixement, segons l'Estudi de coneixements i usos lingüístics presentat aquest dilluns.

L'ús del català obté un 3,2 en una escala que va de l'1 'res' al 5 'molt utilitzat', xifra que s'obté agrupant els àmbits de parla a casa, amb els amics i a la feina i que es manté pel que fa al 2014, ha informat el Govern andorrà en un comunicat.

El castellà se situa en segona posició, amb un 3 sobre 5, mentre que el portuguès i el francès obtenen un 1,4 i un 1,3, respectivament.

Segons el grau de coneixement, és el castellà la llengua més coneguda entre els enquestats amb un 9,3 en una escala de 0 a 10 -on 0 és que 'no es coneix per res' i 10 que 'es coneix perfectament'-, una desena més que en l'estudi anterior fet el 2014.

El català, que és l'idioma oficial del Principat d'Andorra, és la segona llengua més coneguda, amb un 8 de mitjana, una xifra "gairebé equivalent a la del 2014, quan el nivell de coneixement se situava en el 8,1".

L'executiu destaca que el coneixement de català és més alt entre les persones d'entre 15 i 24 anys i que les dades "mostren una millora de la competència en català entre les persones nascudes a Andorra i entre les que fa més de 20 anys que hi resideixen".

LLENGÜES DE REFERÈNCIA

El coneixement de la resta de llengües augmenta: el francès és la tercera més coneguda, l'anglès la quarta i el portuguès la cinquena; la nota sobre el coneixement s'obté de la combinació de diverses competències lingüístiques com són entendre, llegir, parlar i escriure.

De la combinació de tots dos indicadors -coneixement i ús- resulta l'indicador lingüístic, que "dibuixa el català i el castellà com les llengües de referència de la població andorrana"; concretament, el català obté un 56,8 i el castellà un 57,6 d'indicador lingüístic.

Aquestes dades són "molt similars" a les que es van obtenir el 2014, quan el català tenia un punt menys i el castellà un més; el francès ha augmentat l'indicat més de dos punts i aconsegueix un 16,9 mentre que el portuguès es manté en el 13,9, segons l'estudi.

EL 45,9% ÉS PEL CATALÀ COM A LLENGUA PRÒPIA

El 35,7% dels enquestats per fer l'estudi de coneixements i usos lingüístics tenen el català com a llengua materna, i el 43,2% el castellà.

El 45,9% considera el català com a llengua pròpia mentre que el 42,6% veu així el castellà, element que la ministra de Cultura, Sílvia Riva, ha valorat "com a mostra d'integració".

La ministra ha recordat que la diversitat demogràfica del país és "una font de riquesa cultural inqüestionable i de progrés social".

Riva ha apuntat a l'increment de residents com un dels elements que explica els resultats de l'enquesta, que és "un instrument objectiu per programar les accions de planificació lingüística més adequades".

La ministra ha avançat la "intenció de dissenyar i impulsar una nova campanya de promoció de l'ús del català, centrada sobretot en l'atenció al públic".

L'estudi, elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) per encàrrec del Servei de Política Lingüística, és la sisena vegada que es fa i se centra a estudiar els hàbits lingüístics de la població de més de 14 anys.

L'enquesta, feta a 742 persones, mostra la situació actual i l'evolució des del 1995 en relació als usos lingüístics en les relacions interpersonals a Andorra en els diferents àmbits -família, amics, feina, entitats públiques i món socioeconòmic- i serveix per conèixer i quantificar les llengües d'identificació de la població.

el més llegit

 1. 1

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 2. 2

  Cau al mar un tram del Pont del Petroli de Badalona (Barcelona) per l'onatge

 3. 3

  Els Bombers busquen un desaparegut durant el temporal a Palamós (Girona)

 4. 4

  Aragonès es desplaçarà aquest dimecres a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar

 5. 5

  Girona activa el pla d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista