Actualitzat 26/11/2020 10:53

Castells: s'avançarà en la presencialitat del curs vinent "en la mesura que la vacuna funcioni"

El ministre d'Universitats, Manuel Castells
RÀDIO 4

Assegura que el Govern central ha tingut "una relació més fluïda amb ERC que amb JxCat"

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha assegurat que s'avançarà en la presencialitat als centres universitaris del curs 2021-2022 "en la mesura que la vacuna funcioni", tot i que ha afegit que no es poden fer prediccions sobre quan es produirà.

"Cal esperar a l'estiu, al fet que hi hagi immunitat de ramat. Si això es produís, es pot esperar que el curs 2021-2022 es comenci a transitar cap a la presencialitat", ha dit en unes declaracions aquest dijous a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press.

Castells ha destacat que "la majoria de les classes continuen sent presencials", però que hi ha moments excepcionals en els quals les comunitats autònomes decideixen tancar i passar a un ensenyament virtual, però amb pràctiques presencials.

CRITERIS PER CREAR UNIVERSITATS

El ministre ha explicat que preparen un decret que estableixi uns criteris concrets per crear una universitat i donaran cinc anys "perquè les universitats privades que no els respecten s'hi puguin adaptar i, si no, deixaran de ser universitats", ha avisat.

Entre les condicions, hauran de tenir com a mínim deu graus, sis màsters, tres doctorats; un percentatge del 50% de professors doctors en el grau, el 75% en el màster i 100% en els doctorats, i hauran de demostrar que hi ha recerca a la universitat i projectes, unitats i pràctiques de recerca.

Ha afirmat que no han calculat quantes universitats privades no compleixen aquests criteris, però ha afegit que "és força minoritari, la majoria de les privades ho respecten", i després ha explicat que aquesta legislació es fa perquè en el futur l'ensenyament universitari no es converteixi en un negoci.

"Hi ha fons voltor que compren i venen universitats al món. Hem de ser capaços de controlar això abans que s'extralimiti", ha apuntat Castells, que ha defensat que el finançament privat a les universitats públiques es pot fer amb la condició que la pública controli els recursos amb criteris acadèmics.

SITUACIÓ POLÍTICA A CATALUNYA

Castells ha desitjat que després de les eleccions es reprengui la taula de diàleg sobre Catalunya i ha assegurat que a Catalunya hi ha un conflicte polític i "cal que s'arribi a un solució institucional negociada i consensuada entre la Generalitat i el Govern central", i ha apostat per un diàleg pacient, en les seves paraules.

El ministre ha reconegut que el Govern espanyol ha tingut una relació més fluïda amb ERC que amb JxCat, però sense oblidar que són independentistes, i ha matisat: "No crec que un sigui més independentista que l'altre. Hi ha hagut més empatia en aspectes concrets amb ERC que amb JxCat".

"El respecte cap a Torra és clar. Crec que en termes d'expressió del seu nacionalisme, l'adjectiu de radical és coherent", ha afirmat sobre l'expresident de la Generalitat Quim Torra, i ha desitjat que hi hagi la mateixa empatia en el futur amb tots dos partits del Govern.

Sobre els possibles indults als presos independentistes, Castells ha assegurat que suposarien una "millora del clima", però ha preferit que no es comuniquin bones notícies abans que passin, perquè aquests tràmits triguen un temps i tenen la seva pròpia dinàmica, en les seves paraules.

Ha explicat que també està en procés la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió del Codi Penal, però ha indicat que no sap quan es produirà perquè "ni tan sols el ministre ho sap, depèn d'informes i tràmits", i ha desitjat que sigui com més ràpid possible.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés