Publicat 30/8/2020 11:54:32 +02:00CET

Castells es reuneix aquest dilluns amb les CC.AA. per analitzar el curs universitari

El ministro de Universidades, Manuel Castells, durante la sexta jornada de la XXXIII Edición de los Cursos de Verano en San Lorenzo de El Escorial, Madrid (España).
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

   La majoria d'universitats combinaran docència presencial i telemàtica

   MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Ministre d'Universitats, Manuel Castells, es reunirà amb les comunitats autònomes aquest dilluns 31 d'agost, i amb els rectors de les universitats el dijous 3 de setembre, amb l'objectiu d'abordar el nou curs universitari 2020-2021.

   En concret, aquest dilluns a les 12.00 hores celebrarà una reunió telemàtica de la Comissió Delegada de la Conferència General de Política Universitària presidida pel Ministeri d'Universitats i amb presència de les comunitats autònomes, amb la finalitat "d'assegurar una bona coordinació de l'inici del curs", informa el Ministeri d'Universitats.

   Amb aquesta trobada, es tracta de garantir que tant el personal docent i investigador, com els alumnes i el personal d'administració i serveis disposen d'informació precisa sobre les mesures sanitàries i educatives que es van a aplicar en el curs 2020-2021.

REUNIÓ AMB ELS RECTORS

   Així mateix, el proper 3 de setembre, el ministre d'Universitats, Manuel Castells, mantindrà una reunió amb el president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), José Carlos Gómez Villamandos.

   En aquesta reunió, no solament s'abordarà l'inici del curs en el context de la pandèmia de Covid-19, sinó que es tractaran altres temes, com l'Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI), en fase d'esborrany, i altres "inquietuds", com el Reial decret de 2007 d'ensenyaments universitaris oficials, també en fase d'esborrany, segons ha dit Villamandos en una entrevista per a Europa Press.

   Aquest mateix dia, Castells farà una roda de premsa de manera conjunta amb Villamandos per informar amb més detall de les provisions per al proper curs acadèmic.

   "Universitats està fent seguiment i treballant per a una bona coordinació del conjunt del sistema universitari espanyol. Al mateix temps, comunitats autònomes i universitats han estat treballant durant el període estival amb l'objectiu de tenir un inici de curs amb les majors garanties", defensa el Ministeri.

   El Departament que dirigeix Castells recorda que, de manera conjunta amb el Ministeri de Sanitat, va publicar el passat 10 de juny una sèrie de recomanacions sanitàries i educatives per a la seva implementació durant el proper curs acadèmic en el conjunt de les universitats de l'Estat.

   Després de reunions amb la CRUE, representants de les comunitats autònomes i d'organitzacions estudiants i de sindicats, es va elaborar aquest document de recomanacions amb la finalitat de que cada universitat, en l'exercici de la seva autonomia, fes el seu propi protocol d'actuació per al proper curs, respectant les indicacions sanitàries i educatives de cada comunitat autònoma.

PRESENCIALITAT JUNTAMENT AMB DOCÈNCIA ONLINE

   A partir d'aquestes recomanacions, la majoria de les universitats han publicat ja els seus plans o protocols d'actuació per al proper curs, els quals inclouen tant indicacions sanitàries per al conjunt de la comunitat de cada universitat, com a indicacions sobre les activitats docents. Com a regla general, s'està prioritzant l'activitat presencial, però compatibilitzant-la amb la docència 'online', sempre amb dependència de l'evolució de la pandèmia, segons explica el Ministeri.

   Així, en el text del 10 de juny, es proposa alternar la docència presencial i la 'online' quan el nombre d'estudiants no permeti 1,5 metres de distància de seguretat. A més, es planteja la rotació d'alumnes en modalitat presencial i telemàtica. També s'ha de prestar especial atenció a l'alumnat amb diversitat funcional o necessitats específiques de suport educatiu.

   Les universitats espanyoles havien de fer públiques totes les mesures de presencialitat abans de l'obertura del període de matriculació i establir un pla de contingència que permeti un canvi a modalitat online en cas que es requereixi. També s'han de dur a terme una estratègia de digitalització reforçada del sistema universitari.

HIGIENE I DETECCIÓ DE CASOS

   Quant a les mesures higièniques, s'estableix distància d'1,5 metres en tots els espais del centre universitari s'incideix en les mesures d'higiene personal i en l'ús de mascareta higiènica sempre que no es pugui assegurar la distància interpersonal.

   A més, no podran accedir a la universitat aquelles persones amb símptomes compatibles amb Covid-19; aquelles a les quals se'ls hagi diagnosticat la malaltia i que no hagin finalitzat el període d'aïllament requerit; o les que es trobin en període de quarentena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada.

   Quan un estudiant iniciï símptomes, haurà de ser acompanyat a una sala separada d'ús individual, que compti amb ventilació adequada i amb una paperera de pedal amb borsa, on llançar la mascareta i mocadors d'un sol ús. El centre li facilitarà una mascareta quirúrgica i una altra per al treballador que l'acompanyi i contactarà immediatament amb el telèfon habilitat per a això per la comunitat autònoma.

   En el cas que un treballador comencés a tenir símptomes, haurà d'abandonar el seu lloc de treball fins que la seva situació mèdica sigui valorada per un professional sanitari. En el cas de percebre que la persona que inicia símptomes està en una situació de gravetat o té dificultat per respirar, s'avisarà el 112.

   EL PP DEMANA LA COMPAREIXENÇA DE CASTELLS Al CONGRÉS

   Mentre, el PP ha registrat aquest dimarts al Congrés una petició de compareixença del ministre d'Universitats, Manuel Castells, perquè informi sobre les mesures que té previst aplicar el seu departament per a un inici "segur" del curs universitari 2020/2021 per a professors i alumnes, durant la pandèmia.

   Fonts del PP han assenyalat que el titular d'Universitats "sembla que està desaparegut" i la seva actitud és "com si aquesta crisi no fora amb ell". És per això que volen que doni comptes davant el Parlament de la seva gestió en aquesta crisi sanitària.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés