Publicat 25/11/2014 18:13

Castellà nega 'fuga de cervells' a Catalunya i diu que és "un tòpic"

El secretario de Universidades Investigación de la Generalitat, Antoni Castellà
EUROPA PRESS

Veu la independència com una "necessitat absoluta" per avançar en investigació

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha negat aquest dilluns que hi hagi 'fuga de cervells' a Catalunya i ho ha considerat un "tòpic", si bé ha matisat que cal distingir entre talent científic i estudiants acabats de graduar.

En una sessió dels dinar-col·loqui 'El Moment Zero' organitzat per El Punt Avui i el Born Centre Cultural de Barcelona, Castellà ha defensat que el talent investigador se segueix captant: "La mobilitat és molt rellevant i cal que aquest cos investigador se'n vagi fora sempre que tinguem les condicions aquí per mantenir aquest talent".

També ha subratllat que els resultats en investigació catalans són actualment "molt millors" que fa tres anys, i al començament de la seva intervenció ha detallat que, malgrat ser el 0,1% de la població mundial, Catalunya publica més d'un 1% de producció científica, i publica 32,8 articles científics per milió d'habitants, més que França --18-- i Alemanya --22,2--.

En canvi, sí que ha reconegut que existeix una fuga de talents d'acabats de graduar perquè acaben la universitat i no troben feina, perquè hi ha un 23% d'atur --un 50% entre els joves--, si bé ha afegit que "mentre no hi hagi feina és important que se'n vagin i es formin".

UN ESTAT PER MILLORAR LA INVESTIGACIÓ

Castellà ha defensat la "necessitat absoluta" que Catalunya sigui un Estat per fer la Revolució del Coneixement, ja que actualment Espanya no té interès en això perquè no disposa de les condicions necessàries i trigaria 20 anys a situar-se al nivell català d'investigació.

Ha deplorat les "limitacions" que té Catalunya per pertànyer a Espanya a nivell de capacitat de regulació fiscal, obtenció de capitals risc, regulació laboral, fons per a projectes d'investigació, legislació en governança, sectors estratègics i presència a les institucions internacionals, entre d'altres.

També ha rebutjat que la independència espanti els inversors citant Israel com a exemple, un país amb molta inestabilitat on "cauen míssils", però que, tot i això, continuen obtenint fons de capital risc i generant coneixement, ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés