Publicat 19/02/2015 11:46

Castellà diu que el sistema universitari és una de les estructures d'Estat "més importants"

El sec.De Universidades e Investigación Antoni Castellà
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha defensat aquest dijous que el sistema universitari és una de les estructures d'Estat "més importants" de Catalunya, perquè possibilita ciutadans cultes i lliures, i ha subratllat el paper de les estructures socials perquè un país pugui ser considerat de qualitat.

En la inauguració del Simposi Internacional Mif_, Castellà ha destacat que Catalunya passa un moment històric, "probablement el més històric dels últims 300 anys", i les eleccions del 27 de setembre poden ser un punt d'inflexió.

"Alguns pensem que aquest país nostre ha de ser un país normal, com tots els països dels ponents que avui són en aquest simposi", ha indicat Castellà, que ha reivindicat els sistemes de salut i ensenyament com els dos eixos indispensables per generar benestar a un territori.

El secretari d'Universitats i Investigació ha subratllat que Catalunya té un sistema universitari de qualitat i excel·lència que ha portat que quatre universitats catalanes figurin entre les 100 millors del món amb menys de 50 anys d'història.

A més, dos centres catalans més figuren al rànquing de les 200 millors universitats del món i una, en una altra classificació situada al número 60 del món, ha remarcat Castellà, que ha celebrat que un país de set milions d'habitants es faci un forat enmig dels 30.000 centres universitaris del món.

Castellà ha recordat que quan el Govern català actual va prendre possessió el 2011 es va trobar amb una "situació molt complexa de restricció pressupostària", els ajustos de la qual han afectat sobretot els professors i membres del personal d'administració i serveis (PAS).

S'ha felicitat perquè la Generalitat ha aconseguit mantenir un sistema d'investigació que vol incidir en un canvi de model econòmic basat en el coneixement: "Després d'aquests anys si mirem l'àmbit de la investigació, el nostre sistema no només continua sent referent, sinó que el seu impacte és molt important".

El coordinador del simposi Mif_, Miquel Martínez, ha destacat un programa ple d'experiències internacionals arribades especialment de la Universitat d'Hèlsinki, però també de Nova York i Florència, i ha subratllat la importància de mirar cap a fora per aplicar experiències positives i millorar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés