Publicat 13/01/2014 17:44

Castellà defensa poder discutir al Parlament la reforma del sistema universitari

Antoni Castellà (secretario de Universidades) y Josep Maria Vilalta (Acup)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha defensat aquest dilluns poder discutir al Parlament la reforma estatal del sistema universitari que abordarà previsiblement aquest any el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert.

Ho ha dit en la clausura del seminari 'El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retributius', organitzat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup), on ha exalçat el model universitari català que, a diferència de l'estatal, ha advocat "més intensament" per la via contractual i no per la funcionarial.

En aquest sentit, ha ressaltat que Catalunya té competències exclusives en el foment de la investigació --tot i que no en el seu finançament, ni en les universitats, que són compartides--, cosa que s'ha concretat en un "sistema real obert" amb els investigadors Icrea, dels quals molts tenen trajectòries internacionals, i els centres d'investigació propis.

També ha esmentat el programa Serra Húnter que busca, precisament, fomentar el tipus contractual, i anar cap a un model obert i internacional de captació i retenció de talent, amb 75 posicions que han obtingut un 65% d'aplicacions de catalanes, un 8% procedents de la resta d'Espanya i un 26% d'Europa i la resta del món.

"És un avanç cap a un model diferent, dins dels marges que tenen les nostres universitats, que són limitats", ha expressat Castellà, que també ha remarcat els resultats diferenciats en investigació.

Per aquesta raó, ha dit que és "necessari" que els catalans puguin debatre a la Cambra catalana la reforma del sistema universitari i també la nova governança que, segons Castellà, no ha de ser una finalitat sinó un instrument.

Ha defensat una governança que doti les universitats d'una gran autonomia i una "capacitat plena" en la gestió dels recursos humans, de la política de contractació, de les retribucions i de la carrera acadèmica dels docents, a més d'instruments de finançament governamental destinats a captar excel·lència i no orientats a determinats projectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés