Publicat 19/06/2015 14:16

El castell de Castellet, seu d'una xarxa amb 61 reserves de la biosfera mediterrànies de 14 països

 Presentación De La Red De Reservas De La Biosfera Mediterráneas (Rrbmed)
EUROPA PRESS

CASTELLET I LA GORNAL (BARCELONA), 19 juny (EUROPA PRESS) -

Un total de 61 reserves de la biosfera mediterrànies situades en 14 països s'han unit a la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBMed), que s'ubicarà al centre Internacional Unesco situat al castell de Castellet, al municipi de Castellet i la Gornal (Barcelona).

La RRBMed ha estat presentada aquest divendres al castell pel secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos; el director de la Divisió d'Ecologia i Ciències de la Terra de la Unesco, Qunli Han; l'ambaixador delegat permanent d'Espanya davant de la Unesco, Juan Manuel Barandica; el secretari general d'Abertis, José María Coronas, i el coordinador del centre, Martí Boada, entre d'altres.

L'objectiu de la xarxa és donar a conèixer les reserves, a través de materials monogràfics per divulgar el patrimoni natural, paisatgístic i cultural d'aquests espais, situats a Espanya, Algèria, Bulgària, Croàcia, Eslovènia, França, Grècia, Israel, Itàlia, el Líban, Marroc, Montenegro, Portugal i Tunísia; i concretament a Catalunya, se situen a Terres de l'Ebre i Montseny.

El castell de Castellet va ser declarat Centre Internacional Unesco de Reserves de la Biosfera Mediterrànies el 5 d'abril del 2014, fruit de la col·laboració públic-privada entre l'Organisme Autònom de Parcs Naturals del Ministeri d'Agricultura i la Fundació Abertis, amb el suport de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Boada ha detallat que les línies estratègiques del centre seran "enfortir les relacions entre les diferents reserves de la biosfera" i la seva planificació; la comunicació, formació i educació ambiental per socialitzar el coneixement; la documentació; la cooperació entre el nord i el sud, i el foment de la relació entre acadèmia, societat civil i empresa, entre d'altres.

"Al segle XXI el paisatge ja no és separatista. No se separa la naturalesa i la cultura", ha dit Boada, qui ha parafrasejat Nelson Mandela en afirmar que la gran lluita de la humanitat ja no és de classes sinó pel medi ambient, cosa que té una connotació inequívocament social i no és una qüestió ideològica.

ESPANYA EN EL PROGRAMA MaB

El secretari d'Estat de Medi Ambient ha precisat que Espanya disposa de 47 reserves que ocupen una superfície de 5 milions d'hectàrees --el 10,47% del total--, i ha celebrat la constitució de la Xarxa, que completa la participació d'Espanya en el programa Man and Biosphere (MaB) de la Unesco.

El director de la Divisió d'Ecologia i Ciències de la Terra de la Unesco, Qunli Han, ha agraït el suport d'Espanya perquè el centre és el primer sota el paraigua del programa científic MaB, i ha incidit que des del 1971 la Unesco ha declarat 650 espais de la biosfera amb una gran diversitat d'ecosistemes on viuen 170 milions de persones.

La presentació de la RRBMed ha donat pas a un debat amb el títol 'Les dues ribes del Mediterrani', que ha reunit el vicepresident del Centre Internacional de Toledo per la Pau i exministre d'Afers Estrangers d'Israel, Shlomo Ben Ami; l'oceanògrafa catalana Josefina Castellví; el xef català Josep Roca, i l'exministre d'Aigua i Irrigació de Jordània Munther Haddadin.

Després de professar el seu amor pel Mediterrani des dels seus respectius camps, han analitzat alguns dels reptes que enfronta la regió com són el retrocés de la sorra a les platges; la falta d'aigua potable i els processos de dessalinització; la cooperació multilateral entre els països mediterranis, i la immigració de sud a nord, entre d'altres temes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés