Publicat 14/01/2014 15:42

Casanovas, "satisfet" de la seva etapa al capdavant de l'ICS, diu que el seu cessament no l'ha sorprès

Joaquim Casanovas
GENERALITAT DE CATALUNYA

Desvincula el seu cessament del retard en la transformació de l'empresa pública

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El des d'aquest dimarts exdirector de l'Institut Català de la Salut (ICS), Joaquim Casanovas, s'ha mostrat "satisfet" dels seus dos anys i mig al front de l'empresa pública més gran de Catalunya, i ha assegurat que el seu cessament no l'ha sorprès.

"La veritat és que no em va sorprendre", ha indicat Casanovas en una entrevista amb Europa Press, en què ha assegurat que coneixia que la gerència del Servei Català de la Salut (CatSalut) a la regió sanitària de Barcelona estava vacant des de fa temps, i que va acceptar quan el director de la institució, Josep Maria Padrosa, el va cridar per proposar-li el canvi.

Casanovas ha precisat que coneix Padrosa des de fa anys i que la seva relació professional és excel·lent, i ha defensat que durant els seus respectius mandats tant l'ICS com el CatSalut han mostrat una bona sintonia que ha repercutit en un bon funcionament de la sanitat: "No em va estranyar que, d'alguna manera, volgués (Padrosa) que estigui en la seva òrbita", en aquest cas com a gerent de la regió territorial més important de Catalunya.

El director, la substitució del qual per part de Pere Soley ha estat aprovada aquest dimarts al Consell Executiu, ha fet un "balanç positiu" del seu mandat, per haver aconseguit la reducció de la despesa necessària i haver equilibrat els comptes, tot i que l'ICS ha passat de gastar 3.069 milions d'euros el 2010 a tenir pressupostats per al 2014 uns 2.518 milions --un 17,9% menys--.

Casanovas ha assegurat que les retallades s'han fet a base de reduir la retribució dels professionals, contractar a menys personal no estructural, emprendre millores en l'organització i reduir tarifes que es paguen a proveïdors i inversions, per la qual cosa s'ha prioritzat que l'activitat es veiés almenys afectada possible.

Tot i això, el director de l'ICS ha considerat "normal" el malestar dels treballadors --el nombre de treballadors ha passat de 41.000 a 38.000, aproximadament--, que han vist reduïda la seva paga per objectius i no cobren una paga extra.

TASQUES PENDENTS

Casanovas abandonarà el càrrec amb tasques pendents, com la unificació dels laboratoris i el diagnòstic per la imatge a Barcelona o l'extensió de les tecnologies de la informació i la comunicació, tot i que sobretot amb el procés de reformulació de l'ICS embarrancat.

"La reformulació no ha estat possible en aquest moment" tal com estava prevista --la constitució d'una vintena d'empreses filials--, ha assumit, tot i que ha donat per fet que el procés continuarà per altres vies, amb l'objectiu últim d'augmentar l'autonomia de gestió dels vuit hospitals i gairebé 300 equips d'atenció primària que dirigeix l'ICS.

En tot cas, ha desvinculat aquest retard del seu cessament, ha assegurat que els pressupostos de la Generalitat per al 2014 ja tenen aspectes en aquesta línia, "potser no com estava previst", i ha insistit que el seu balanç personal és positiu.

En relació amb les diferents investigacions que es porten a terme als tribunals sobre possibles irregularitats en la gestió sanitària, Casanovas ha defensat que l'ICS és una "institució modèlica" que no s'ha vist afectada per aquestes informacions.

Per aquesta raó, i tot i que va arribar al càrrec quan era president Josep Prat --imputat més tard en el cas Innova per diferents delictes--, Casanovas ha recordat que el seu nomenament és competència del Govern i que es produeix després d'escoltar al consell d'administració de l'ICS, un organisme ampli en què també són presents els sindicats, ha recordat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés