Publicat 11/5/2020 21:20:19 +02:00CET

Carrers i transports abarrotats el primer dia de desconfinament a França

Transport públic a París
Henri Szwarc

   La xifra diària de morts per coronavirus se situa en 263 i triplica la del diumenge

   MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

   Aquest dilluns acabava la fase més dura del confinament després de 54 dies en vigor en una jornada marcada per la sortida massiva de gent i d'un transport públic abarrotat en ciutats com París. Mentre, les xifres oficials confirmen la caiguda en contagis i hospitalitzacions, encara que les morts s'han triplicat de 70 el diumenge a 263 el dilluns.

   Les imatges emeses per la cadena BFMTV mostren un vagó de l'metro de París ple a primera hora, un vagó de la Línia 13 que comunica els barris obrers del nord de la ciutat amb el centre de la ciutat, després que el primer tren es retardés 40 minuts.

   Mentre, 'Le Monde' publica fotografies d'andanes abarrotades en l'Estació del Nord, encara que la normalitat es va ser recuperant a poc a poc, segons ha destacat el ministre de Transports, Jean-Baptiste Djebbari, qui ha qualificat la situació com a "satisfactòria en general".

   No obstant això, des de l'oposició, tant des de l'esquerra com des de la ultradreta han assenyalat al Govern. El diputat de la França Insubmisa Eric Coquerel ha denunciat en Twitter que "no hi havia res planificat perquè els treballadors es desplacessin des de les ciutats dormitori".

   El Govern ha emplaçat les empreses a mantenir el teletreball sempre que sigui possible, cosa que ha alleujat la càrrega del sistema de transport públic, on ara és obligatòria la mascareta.

   "És un dia normal", ha explicat un passatger des de l'Estació de l'Est en declaracions a DPA. "Cal tenir precaució, portar mascareta, mantenir les distàncies i reduir les interaccions amb altres persones (...). No és el final. Només una altra etapa", ha afegit.

   La població sols pot sortir de casa per treballar, per atendre un nombre limitat de necessitats i cada persona ha de portar una declaració signada amb el motiu de la sortida i la data. Restaurants i cafeteries segueixen tancades.

   Els col·legis també tenen previst reprendre l'activitat aquesta setmana. El dilluns s'ha reincorporat el professorat i progressivament reprendran les classes en els propers dies. Els instituts tornaran a obrir la setmana que ve, encara que només a les zones menys afectades pel coronavirus. París i el nord-est de França segueixen sent "zona vermella" i mantenen els seus parcs tancats.

   Aquest dilluns també s'ha conegut una resolució del Consell Constitucional, equivalent al Tribunal Suprem, que anul·la part de la llei aprovada el dissabte per prorrogar la quarentena en l'Assemblea Nacional.

   En particular qüestiona l'ús d'una aplicació en desenvolupament per rastrejar els qui hagin estat en contacte amb casos confirmats. A més demana més garanties per a les llibertats civils de les persones que hauran de guardar quarentena en arribar de l'estranger.

TRES VEGADES MÉS MORTS

   Les autoritats franceses han informat aquest dilluns de 263 morts per coronavirus en les últimes 24 hores comptabilitzades, molt per sobre dels 70 decessos publicats el diumenge. Aquest dilluns acabaven les restriccions més dures imposades per frenar els contagis.

   Així, la xifra total de morts és de 26.643, segons el butlletí publicat aquest dilluns per la Direcció general de Salut del Govern gal, que distingeix entre les 16.820 persones que han mort en hospitals i les 9.823 que han mort en residències d'ancians i altres establiments soci-sanitaris, des de el 1 de març.

   El total de casos de coronavirus és de 139.519 després de la confirmació de 456 nous positius en 24 hores. També es donar de 22.284 persones hospitalitzades, 2.712 d'elles en vigilància intensiva. Això deixa 285 llits lliures més que el diumenge, i confirma la tendència a la baixa de l'epidèmia malgrat el repunt de les morts. A més hi ha 56.724 persones que es consideren guarides.

Contador