Actualitzat 10/12/2021 19:10

Carme Pinós, guardonada amb el Premio Nacional de Arquitectura 2021

Carme Pinós, Premi Nacional d'Arquitectura
MIQUEL TRES

MADRID, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El jurat del Premio Nacional de Arquitectura 2021, promogut pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha concedit aquesta distinció a Carme Pinós. Es tracta del màxim guardó atorgat a Espanya en el camp de l'arquitectura.

Aquest premi, que té més de noranta anys d'història, té la finalitat d'homenatjar una persona física o entitat amb personalitat jurídica que, amb la seva tasca o conjunt de la seva obra, contribueixi o hagi contribuït de manera extraordinària a l'enriquiment dels aspectes socials, tecnològics i sostenibles de l'arquitectura o l'urbanisme espanyol dins i fora de les fronteres espanyoles.

El Premio Nacional de Arquitectura, dotat amb 60.000 euros, es concedeix a proposta d'un jurat format per destacats professionals, amb la presidència honorífica de la titular del departament, Raquel Sánchez.

El jurat destaca "la solidesa de la seva trajectòria, que és alhora prolífica i d'excel·lència, impregnada sempre per una gran potència creadora". "Un procés creatiu que recorre tota l'obra arquitectònica, i culmina amb una excel·lent execució", ha afegit la decisió.

Així mateix, el jurat emfatitza la responsabilitat social i la sostenibilitat dels seus projectes i en destaca la "transversalitat com a professional, que promou el diàleg de l'arquitectura amb altres disciplines i demostra una gran capacitat divulgativa tant dins com fora de les fronteres espanyoles".

La candidatura de l'arquitecta, a proposta de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, la Fundación Arquia, la ETSA de València i el Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España (CSCAE), ha estat la seleccionada pel jurat.

BIOGRAFIA DE LA GUARDONADA

Després d'una etapa conjunta amb Enric Miralles, amb qui va aconseguir reconeixement internacional amb projectes com el Parc-Cementiri d'Igualada (Barcelona) o les instal·lacions olímpiques per a tir amb arc a Barcelona, el 1991 va establir el seu propi estudi d'arquitectura per abordar un rang de projectes que abasten des de reformes urbanes i obra pública fins al disseny de mobiliari.

Entre els projectes de la seva etapa en solitari destaquen la reforma i ampliació de l'Hotel Son Brull a Mallorca, el MPavilion 2018 a Melbourne (Austràlia), el conjunt al centre històric de Barcelona que comprèn la plaça de la Gardunya, l'Escola d'Art Massana i la façana posterior del mercat de la Boqueria; el Centre Cultural Caixaforum Zaragoza, l'edifici de departaments al Campus WU de Viena, la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Tortosa, les torres d'oficines Cube I i Cube II a Guadalajara (Mèxic), la passarel·la per a vianants a Petrer, el passeig marítim de Torrevella o l'Escola-llar a Morella.

Ha rebut nombrosos premis i mencions entre els quals es troben el Premi Internacional Francès de Dones Arquitectes 2017- ARVHA, el Premi ArpaFIL 2017 de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara.

El 2015, va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi, i el 2012 va ser nomenada International Fellow del Royal Institute of British Architects, i el 2011, Honorary Member de l'American Institute of Architects. La seva obra està present en col·leccions museístiques destacades entre les quals es troben les col·leccions permanents del Centre Pompidou de París o del MOMA novaiorquès.

El 2018 la seva obra es va exposar a la Biennale Architettura di Venezia i el febrer del 2021 la Fundació ICO de Madrid va inaugurar l'exposició monogràfica 'Carme Pinós - Escenaris per a la vida' que recollia 88 projectes destacats de la seva trajectòria professional.