Vol explicar "la història completa des del punt de vista de la víctima"
BARCELONA, 4 mar? (EUROPA PRESS) -
El periodista, escriptor i guionista Carles Porta reconstrueix a 'La farmacèutica' (publicada en català per la Campana i en castellà per Reservoir Books) el segrest de Maria Àngels Feliu el 1992 per presentar la història des del punt de vista de la víctima, que va estar captiva 492 dies.
En una trobada amb els mitjans, ha subratllat que el llibre remarca la història d'una dona que "representa la persistència femenina davant la imbecilitat masculina", i ha emfatitzat que Feliu no ha volgut col·laborar en el llibre.
"L'única cosa que em va demanar és que no li faci més mal", ha remarcat Porta, que ha tingut accés al sumari de la causa, a les gravacions del judici --ha recordat que es va retransmetre per senyal institucional-- i ha parlat amb l'entorn de la farmacèutica d'Olot (Girona).
Quan li han preguntat què hauria canviat del llibre si hagués col·laborat Feliu, Porta ha dit que ho desconeix, però que "el relat mare" hauria estat el mateix, i ha subratllat que en les declaracions davant els agents o el jutge Feliu expressava fins i tot pensaments.
Porta ha considerat que el llibre "explica per primera vegada la història completa des del punt de vista de la víctima, des del 'garito'" com deia ella del 'zulo' on va estar reclosa, en un cas que va ser molt mediàtic i que, al seu parer, va ser de negligència col·lectiva.
'FARGO' A LA GARROTXA
"És una mena de 'Fargo' a la Garrotxa. És una tragèdia amb personatges de comèdia", en la qual els segrestadors no van saber mai com cobrar i els investigadors es van equivocar en tot, ha subratllat.
L'escriptor ha explicat que en el llibre es mostra la inoperància de la policia i el jutge i dels mateixos segrestadors --inclosos dos policies locals d'Olot--, tots ells homes i com canvia quan una jutgessa es fa càrrec del cas anys després: "No sé si és una qüestió de gènere, però hi ha un fet, qui va intervenir en positiu van ser dones".
Porta ha assegurat que la resistència de Feliu la converteix en heroïna i ha subratllat que tenia la responsabilitat d'explicar la història, però que no es considera un justicier, i ha afirmat que la informació en els mitjans de l'època "tacava" la víctima.
"UN ALTRE CALVARI"
L'escriptor ha assegurat que Feliu va viure "un altre calvari" després de ser alliberada per un dels segrestadors perquè hi havia gent que qüestionava que hagués estat segrestada i teories conspiratòries, un calvari que li va pesar més que el mateixa captivitat.
"Va sortir del forat destrossada, però es va presentar molt digna davant els mitjans", fent una roda de premsa el mateix dia de l'alliberament, ha subratllat Porta, que ha definit aquest segrest com una de les històries més potents del paisatge negre català.
Porta, que ha fet un podcast al voltant d'aquests fets --'El segrest'-- per a Catalunya Ràdio, ha dit que el llibre és més rodó i madurat, i ha admès que hi ha "nòvies" per adaptar a ficció i no ficció histories com aquesta o la que va fer sobre Tor (Lleida).