Publicat 03/06/2021 15:55CET

Càritas Barcelona reclama al Govern un pla de rescat social "com el financer"

(E-D) La cap d'Anàlisi Social i Incidència de Càritas, Miriam Feu, el cardenal arquebisbe de Barcelona i president de l'entitat, Joan Josep Omella; i el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets.
EUROPA PRESS

Les llars que no tenen cap ingrés econòmic s'han triplicat el 2020

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha reclamat aquest dijous a la Generalitat un pla de rescat estructural de lluita contra les causes que generen exclusió social "com el que es va fer amb el sistema financer [després de la crisi del 2008], és a dir, amb prou capacitat econòmica".

Busquets s'ha expressat així en una conferència de premsa, acompanyat del cardenal arquebisbe de Barcelona i president de Càritas, Joan Josep Omella; i la cap d'Anàlisi Social i Incidència de l'entitat, Miriam Feu; en la qual ha presentat la memòria d'activitats de l'organització durant l'any 2020, que coincideix amb la pandèmia.

Busquets ha recordat que, entre el febrer del 2020 i el maig del 2021, les llars que ha atès Càritas sense cap ingrés econòmic s'han triplicat --han passat de ser el 8% al 26%--; que un 66% dels usuaris es troben en situació de pobresa greu; i tan sols el 7% cobra alguna prestació d'ingressos mínims.

"Mai des que hi ha registres no hi havia hagut una caiguda tan forta del PIB [a Espanya], la qual cosa ve acompanyada de l'impacte que aquest efecte ha tingut en el mercat laboral, que és fonamental en la vida de les persones", ha recordat Busquets, que ha recordat que això se suma als efectes que va deixar la crisi del 2008, que encara cuegen.

"Estem en un context de crisi econòmica que afecta directament el mercat del treball, amb una protecció social insuficient, i amb una recuperació econòmica amb deficiències estructurals, molt basada en els serveis i poc en la indústria", ha afegit el director de Càritas Diocesana de Barcelona.

MÉS AJUTS

En vista d'aquesta situació, Càritas ha explicat que ha triplicat els ajuts per a alimentació i ha multiplicat per dos els ajuts al relloguer, als quals ha dedicat més de 3,8 milions d'euros: el menjar i l'habitatge són les necessitats dels usuaris que més han requerit el suport de l'entitat durant el 2020.

Feu ha indicat que un 64% dels usuaris de Càritas no disposen d'un habitatge digne i que una de cada quatre famílies s'ha vist obligada a canviar a un habitatge més econòmic durant el 2020, fet que sovint suposa optar pel relloguer, "la qual cosa implica compartir casa amb gent que no coneixes o viure amb l'angoixa que et facin fora".

Càritas Diocesana ha atès el doble de llars que l'any anterior --un total de 16.249, on viuen 35.229 persones--; i les 164 Càritas parroquials han atès 31.083 llars més: "En tan sols tres mesos del 2020 [d'abril a juny] van atendre el 87% de les de tot el 2019", ha remarcat Omella.

GENEROSITAT

El cardenal ha agraït la feina dels 2.899 voluntaris que han col·laborat amb Càritas el 2020, com també la tasca dels 187 treballadors de l'entitat i els 192 que formen part del personal extern.

També ha agraït les donacions dels 11.939 socis i donants de Càritas, que enguany han augmentat un 62% --"la situació econòmica ha baixat, però la generositat ha pujat", ha reflexionat Omella--, com també les 712 entitats amb cor que col·laboren amb Càritas; en total, l'organització ha gestionat 23,1 milions d'euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés