Publicat 23/02/2019 12:35CET

El cardenal alemany Reinhard Marx proposa publicar sumaris judicials de casos d'abusos per evitar desconfiances

Sex abusi crisi in Catholic church
CONTACTO

El purpurat es va reunir aquest divendres a petició prpia amb 16 víctimes d'abusos i va traslladar les seves impressions al Papa

ROMA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Conferncia Episcopal alemanya i arquebisbe de Munic i Freising, el cardenal Reinhard Marx, ha proposat la publicació dels sumaris judicials dels casos d'abusos per part del clergat per evitar "teories de conspiració" sobre la gestió de l'Església.

Marx es va reunir aquest divendres en privat, en un lloc reservat, a l'hora de l'esmorzar, amb 16 víctimes d'abusos del grup Ending Clerical Abuse (ECA). La trobada amb les víctimes, realitzada per iniciativa del purpurat, va durar 90 minuts, segons informa Vatican News. El purpurat va informar posteriorment el Papa sobre els continguts de la trobada.

L'Església catlica alemanya ha dut a terme un extens estudi sobre els abusos sexuals els resultats del qual va presentar el passat mes de setembre i que conclou que entre 1946 i 2014 es van comptabilitzar un total de 3.677 casos d'abusos sexuals a nens i joves per part de 1.670 clergues.

"La desconfiana institucional condueix a teories de conspiració sobre una organització i la creació de mites sobre ella. Es pot evitar si els fets s'exposen de forma transparent", ha manifestat el cardenal alemany en el tercer dia de la cimera del Vatic que reuneix fins aquest diumenge 190 jerarques episcopals, superiors religiosos i altres experts per aprofundir en la xacra de la pederstia.

Al seu judici, els procediments legals correctes serveixen per establir la veritat i constitueixen la base d'un cstig proporcional al delicte. A més, estableixen confiana en l'organització i en el seu lideratge. "La persistncia dels dubtes sobre la correcta conducció dels procediments processals no fa una altra cosa més que danyar la reputació i el funcionament d'una institució. Aquest principi també s'aplica a l'Església", ha agregat.

LÍMITS: SECRET PONTIFICI I ACUSACIONS FALSES

Marx ha deixat clar que no existeixen alternatives a la traabilitat i a la transparncia, per ha matisat que hi ha "objeccions" que cal tenir en compte, sobretot referides "a la violació del secret pontifici", així com a la "runa de la reputació" dels sacerdots innocents o del sacerdoci i de l'Església en el seu conjunt a través de "falses acusacions, si es fan públiques".

Sobre el secret pontifici, el purpurat alemany considera que les reserves serien rellevants "només si és possible indicar raons convincents per les quals el secret pontifici hauria d'aplicar-se a l'enjudiciament de delictes relacionats amb l'abús de menors". "Tal com estan les coses, no conec aquestes raons", ha matisat.

D'altra banda, ha valorat que els principis de presumpció d'innocncia i protecció dels drets personals i la necessitat de transparncia "no s'exclouen mútuament", sinó tot el contrari. "Un procediment transparent, regulat de manera clara i definida, garanteix que es facin els passos correctes abans que aquells que han de pronunciar la sentncia ho facin", ha manifestat.

Segons la seva opinió, aquest és el "millor mecanisme de seguretat" contra els prejudicis o judicis falsos sobre la qüestió. De fet, Marx ha manifestat que un procediment públic i clarament definit estableix un grau de credibilitat que "permet rehabilitar la reputació" d'una persona acusada falsament, que en cas contrari estaria exposada a "rumors" si les investigacions no fossin adequades, transparents o concloents.

No obstant aix, ha incidit que transparncia no significa "acceptació acrítica i difusió no regulada" de notícies d'acusacions d'abús. "La finalitat és un procés transparent que aclareixi i especifiqui les acusacions, i que segueixi els estndards generalment acceptats pel que fa a quan i com el públic, les autoritats i la Cúria romana han de ser informats. Aquests procediments estndard faran entendre amb claredat que no és la transparncia el que danya l'Església, sinó els actes d'abús comesos, la falta de transparncia o l'encobriment consegüent", ha subratllat.

Finalment, considera "essencial" establir normes processals o transparents i regles per als processos eclesistics perqu l'Església "no ha d'operar per sota dels estndards de qualitat de l'administració pública de la justícia si no vol ser criticada per tenir un sistema legal inferior, que és perjudicial per a les persones".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés