Publicat 30/10/2019 18:41:12CET

El canvi climàtic i el turisme multipliquen la proliferació de mosquits al Mediterrani

Mosquit tigre (Aedes albopictus).
ANECPLA

MADRID, 30 Oct. (EUROPA PRESS)

El canvi climàtic i el turisme multipliquen la proliferació de mosquits i pot afavorir les malalties tropicals al Mediterrani, on la temperatura ha pujat un 20 per cent més que la mitjana mundial, segons alerta l'Associació Nacional d'empreses de Sanitat Ambiental (ANECPLA), que demana mesures de prevenció per frenar la proliferació.

ANECPLA recorda que la calor i la humitat afavoreixen la proliferació d'insectes vectors de transmissió de malalties emergents com el Dengue, el Zika o el Chikungunya en el litoral del Mediterrani, al que qualifica d'"autèntic paradís" pel mosquit tigre (Aedes Albopictus) que va arribar a Barcelona l'any 2004 i des de llavors no ha deixat d'estendre's pràcticament per tota Espanya.

La directora general d'ANECPLA, Milagros Fernández de Lezeta, ha admès que en el moment actual de la situació no es pot eradicar la presència del mosquit tigre, però considera de "vital importància" reforçar les mesures de control, tant per part de les Administracions Públiques com de la població en general per frenar la presència de l'espècie i la propagació. En cas contrari, segons alerta, les conseqüències poden arribar a ser "molt greus".

A més del canvi climàtic i les altes temperatures, el turisme és un altre factor afegit a l'augment d'aquesta proliferació i risc. De fet, ja s'han diagnosticat fins a set casos de dengue autòcton, en persones que no havien viatjat a països tropicals.