Publicado 07/03/2019 20:21

La candidatura d'Andorra com a Patrimoni de la Unesco aspira a ser realitat el 2023

La candidatura d'Andorra com a Patrimoni de la Unesco aspira a ser realitat en
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 7 març (EUROPA PRESS) -

Els impulsors de la candidatura multinacional perqu la figura del coprincipat d'Andorra --amb segles d'histria i base com a construcció de l'Estat-- sigui Patrimoni Mundial de la Unesco, s'han marcat la data de "estiu del 2023" perqu sigui una realitat, ha manifestat el coordinador del projecte, Joan Reguant.

La candidatura ha donat aquest dijous un pas més per a la seva consolidació amb un acte celebrat a la Casa de la Vall que ha comptat amb representants de totes les parts implicades: Andorra, Frana i Espanya.

La candidatura defensa el valor histric del coprincipat i del Consell de la Terra --el primer parlament i que precisament fa sis segles aquest any-- com a valors "excepcionals" i únics a nivell mundial, ha manifestat Reguant.

S'han incls en total 13 monuments que tenen vinculació amb la creació de les institucions andorranes, onze dels quals hi són dins dels país, hi ha estat la Casa de la Vall el més significatiu, a més de la catedral de la Seu d'Urgell (Lleida) i el castell de Foix, a Arija (Frana).

Aquests dos monuments fora de les fronteres van contribuir a crear l'Estat andorr com es coneix en l'actualitat, a través de figures com el bisbe --actual copríncip d'Andorra-- i els comtes.

ALBERT BATALLA

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha dit que la catedral de la seva localitat per ella mateixa no podria presentar candidatura a la Unesco i que aquest projecte multinacional és una manera "viable" d'aconseguir-ho.

A més, com ha plantejat el president del Consell departamental d'Arija, Henri Nayrou, Frana i Espanya són dels pasos amb més monuments en la llista de la Unesco, per la qual cosa és més factible que es concedeixi una proposta liderada per Andorra.

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, ha ressaltat que aquesta candidatura és una manera de reconixer la importncia de les instuticiones andorranes i de presentar-se al món com un país que sempre ha estat "pacífic i lliure" .

INCLUSIÓ EN LES LLISTES INDICATIVES

Els tres estats implicats ara han d'incoporar els monuments de la candidatura en les seves llistes indicatives i que romanin almenys un any.

A partir d'aquí, segons Reguant, es presentar la candidatura amb tota la documentació i investigació desenvolupada des que es va impulsar el 2015, i l'Unesco trigar al voltant d'un any i mig a decidir si accepta la declaració com Patrimoni Mundial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés