Camps assegura que manté contactes amb Merkel i Macron sobre l'Open Arms però no amb Pedro Sánchez

Publicat 14/8/2019 12:22:01CET
El fundador d'Open Arms, Oscar Camps, dóna declaracions als mitjans a Barcelona.
David Zorrakino - Europa Press

MADRID, 14 ago. (EUROPA PRESS) -

El fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha assegurat aquest dimecres que manté contactes amb els presidents d'Alemanya i França, Angela Merkel i Emmanuel Macron, així com amb el president del Parlament Europeu sobre la situació dels migrants que continuen a 25 milles de Lampedusa a l'espera d'obtenir un port segur on desembarcar.

Camps, en una entrevista a la Ser recollida per Europa Press, ha assegurat que no ha pogut contactar personalment amb el president espanyol Pedro Sánchez, qui, en els darrers mesos, ha declinat en tres ocasions reunir-se amb el fundador de l'ONG.

"Aquests dies he tingut contactes amb Merkel i amb Macron, i amb el president del Parlament Europeu", ha explicat Camps. Pel que fa a l'Executiu espanyol, Camps ha admès que hi ha hagut "contactes però no a nivell" de Pedro Sánchez.

"En el seu moment ens vam conèixer, vam quedar per fer un cafè, des de llavors hem fet tres peticions però m'han contestat per escrit que no", ha indicat.

I, encara que ha admès que "el que passi al Mediterrani Central no és responsabilitat de l'Executiu" considera que això "no implica que una organització espanyola que treballa en un país d'Àfrica o Àsia sigui protegida pel seu propi govern".

El fundador de l'ONG ha precisat que la seva intenció no és "perjudicar cap govern, però tampoc no és deixar morir la gent al mar" i ha insistit en la responsabilitat d'Itàlia de garantir un port segur per a l'embarcació.

Segons Camps, ja han esgotat "totes les vies administratives i legals per forçar Itàlia" però l'organització continua intentant que els governs europeus "atenguin i acullin", i ha lamentat que la Unió Europea no hagi estat capaç d'arbitrar un sistema de repartiment.

"Si la mateixa Unió Europea no és capaç de posar ordre dins dels 28, per a això hi ha els tribunals", ha indicat Camps, qui ha assegurat que "són els polítics els qui sembla que són antisistemes i les ONG les qui estan complint amb el dret internacional".

SITUACIÓ A BORD

Pel que fa a la situació en la qual es troben els migrants que fa 13 dies que són al vaixell, ha explicat que cada vegada hi ha més tensió per la convivència de persones de 10 nacionalitats diferents que han patit tot tipus de tortures, violacions i esclavitud.

"El llindar de tolerància i de violència és molt alta. Hi ha discussions per un tros d'ombra, de menjar, el bany... Les condicions climatològiques també dificulten la situació. Ja són 13 dies sense poder ni tan sols trucar als teus pares per dir que estàs viu, 13 dies desaparegut", ha indicat.

El fundador d'Open Arms ha dit que, si no haguessin estat rescatats, els 150 migrants que hi ha a bord del vaixell "ja estarien morts" i ha reconegut que l'ONG no és qui per dir "què s'ha de fer amb ells, però sí que no s'ha de deixar-los morir".