Publicat 03/02/2019 10:30CET

'Campeones', Millor Pel·lícula, "reconcilia les persones amb discapacitat amb el cinema", segons CERMI

Campions, millor pellícula en els Goya 2019
EUROPA PRESS

Plena Inclusió Madrid, assessors de la cinta: "Obre una porta que ningú va a poder tancar"

MADRID, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

'Campeones', de Javier Fersser, Goya a la Millor Pellícula en la 33ena edició de la Gala dels Goya, reconcilia definitivament les persones amb discapacitat amb el cinema, ha assegurat en declaracions a Europa Press el president del Comit Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez Bueno.

Pérez Bueno ha assegurat que, encara que no hagi estat la pellícula amb més premis en aquesta edició dels Goyas, sí s'ha fet amb el més rellevant a la 'Millor Pellícula' i ha constitut tot un fenomen social, que "des de la imaginació dels seus creadors ha arribat a l'imaginari collectiu, installant-se en ell i transformant-ho per a bé, per a bé de les persones amb discapacitat".

"A partir de 'Campeones' les persones amb discapacitat som millor percebudes i guanyem en consideració social", ha subratllat. Al seu parer, la sensació que ha suposat 'Campeones, l'avan per a la imatge social de les persones amb discapacitat, resulten "innegables", en una esfera com la del cinema i de l'audiovisual, "tan sinuosa, tan ingrata, amb moltes males experincies acumulades".

En tot cas, ha precisat que la cinta és abans de res una pellícula que triomfa com a obra cinematogrfica per mrits propis. "Si ha sedut a milions d'espectadors, és perqu capta festivament l'atenció, emociona i diverteix, oferint una histria rodona, amb la qual s'identifica tot tipus de públic", assegura.

Per també subratlla que 'Campeones' té l'element, que "és tot un valor, no massa freqüentat", que la seva histria central i els seus protagonistes són persones amb discapacitat intellectual, que "rares vegades aconsegueixen la visibilitat pública" com a protagonistes.

Pérez Cayo destaca que és "aliena a 'ternurismes', eximeix de concessions a una emotivitat 'ñoña'", amb talent i respecte a una realitat que té poques oportunitats d'aparixer i comparixer en la gran pantalla, connectant amb una disposició anímica generalitzada que té l'ocasió de veure i apreciar a persones, que es mostren en primera persona.

"Més enll del nom i entitat dels premis Goya que hagi collit, ha merescut l'estima del públic, no com a favor a la pellícula, sinó perqu ella mateixa és una contribució a la millora social, al progrés de la sensibilitat i fins a de la moralitat collectives", ha conlcuído.

Per la seva banda, des de Plena Inclusió Madrid, organització que va assessorar als responsables de la pellícula, han destacat que els premis Goya que ha rebut la pellícula són una "alegria més, i molt important", que ens dóna 'Campeones'.

"Amb aquest premi s'evidencia que 'Campeones' no només té un valor social importantíssim, perqu ha aconseguit traspassar la sensibilitat de milions d'espectadors, i situar la discapacitat en una posició de visibilitat com mai ha tingut, sinó que a més és una pellícula d'una gran qualitat en tots els seus aspectes. És una mostra més que el cinema, l'art en definitiva, és una via de participació social i sensibilització imprescindible", subratlla el director general de l'organització, Javier Luengo.

En aquest sentit, rememora la sort d'haver pogut seguir tot el treball de la producció, des dels seus inicis, molt d'a prop, i assegura conixer l'"afecte i la professionalitat" amb que s'ha fet aquesta pellícula. "'Campeones' ha obert una porta que ja ningú va a poder tancar", ha augurat.

A més, el Goya per a Jesús Vidal, primera persona amb discapacitat visual a aconseguir-ho, és també una "alegria enorme" per a l'organització. "Jesús és un gran actor. L'Acadmia amb aquest premi, dóna una visibilitat al seu treball com a actor que és importantíssima. Estem tremendament orgullosos que hagi decidit reconixer la professionalitat de Jesús (...). Espanya sencera s'ha emocionat amb el seu discurs i ha conegut en primera persona els valors i capacitats representades en la pellícula", conclou.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés