Publicat 5/6/2019 10:46:04 +02:00CET

Calvet retreu que l'Estat no sigui "sensible" en el repartiment de recursos per drets de CO2

Calvet retreu que l'Estat no sigui "sensible" en el repartiment de recursos per drets de CO2
EUROPA PRESS

Miguel A. Torres advoca per "descarbonitzar"

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha retret aquest dimecres que l'Estat no sigui "gens sensible" amb les comunitats autònomes en el repartiment dels recursos procedents de la subhasta de drets d'emissió de CO2.

En la inauguració de la VIII Jornada Ambiental, organitzada per Família Torres i la Universitat de Barcelona sota el títol 'Són els impostos la solució al canvi climàtic?', ha retret que "es negui" que les comunitats autònomes siguin receptores de part d'aquests recursos, i ha dit que l'Oficina de Canvi Climàtic catalana creu que podria representar uns 150 milions per a Catalunya, que es podrien destinar al fons contra el canvi climàtic.

Ha explicat que els recursos de les subhastes d'emissions pararan els estats i que es recomana que el 50% d'ells es facin servir per a projectes baixos en consum de carboni, que el Govern espanyol, malgrat els gestos, no ha complert: "Gestos sí, però no es compleixen les recomanacions ni es té sensibilitat territorial".

Calvet ha esgrimit la feina de la Generalitat en el camp de la lluita contra el canvi climàtic, amb la Llei de canvi climàtic aprovada el 2017, que inclou diversos impostos com els de les emissions de CO2 a turismes i vehicles lleugers i a les emissions d'efecte hivernacle a determinades activitats, que han tingut "dificultats" per desenvolupar.

El conseller ha admès que l'impost als vehicles contaminants ha topat amb una impugnació al Tribunal Constitucional i diverses dificultats tècniques i competencials, però ho ha definit com un "impost cabdal", que espera que pugui estar llest per al 1 de gener del 2020.

Calvet ha afirmat que la voluntat d'eliminar qualsevol tipus de bonificació a la compra de carburants fòssils va quedar parada amb l'última modificació de l'impost a carburants, que atorga tota la competència a l'Estat.

El conseller ha afirmat que la Generalitat ha estat "pionera" amb la declaració d'emergència climàtica, amb la qual vol conscienciar i revisar els instruments i calendaris previstos per pal·liar el canvi climàtic.

APEL·LACIÓ ALS POLÍTICS

El president de Família Torres, Miguel A. Torres, ha apel·lat la classe política a "descarbonitzar" i s'ha preguntat què estan esperant per aplicar polítiques que aturin els efectes del canvi climàtic.

Ha celebrat la irrupció del moviment Fridays for Future, que mostra que la joventut està conscienciada amb el planeta, però ha lamentat que els adults sembla no interessar-los, la qual cosa, segons ell, s'ha reflectit en l'última campanya electoral de les generals en què no s'ha parlat del canvi climàtic perquè "a la gent no li interessa".

Ha lamentat que s'atorguin més subvencions al petroli que a les renovables, per la qual cosa ha cridat a descarbonitzar: "Què estan esperant els polítics abans que sigui massa tard?", ha dit.