Actualitzat 07/06/2018 14:10

El CaixaForum retrocedeix a l'Antic Egipte per mostrar com governaven els faraons

    Una De les Peces Exposades Amb El Rostre D'Un Faraó
EUROPA PRESS

Conté 164 peces del British Museum de Londres entre amulets, esteles i estàtues

BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

El CaixaForum de Barcelona retrocedeix a l'època de l'Antic Egipci amb 'Faraó. Rei d'Egipte', una exposició feta amb la col·laboració del British Museum de Londres (Regne Unit) que integra 164 peces entre estàtues, joies, esteles i amulets per mostrar com governaven els faraons egipcis i les seves principals facetes com a poderosos, i que es podrà veure des d'aquest divendres fins al 16 de setembre a l'espai barceloní.

En roda de premsa aquest dijous, la principal comissària de l'exposició, Marie Vandenbeusch, ha detallat que és la tercera mostra que el museu britànic organitza al costat de l'Obra Social La Caixa, i que presenta 3.000 anys d'història temàticament --des de l'any 3.000 a. de C. fins a la conquesta romana-- per explorar les diferents dimensions dels faraons.

Ha especificat que "ells eren el centre de la societat egípcia, tenien múltiples funcions", i que, per exemple, van legitimar el seu poder emparentant-se amb els déus: el faraó era fill de Ra, déu del Sol, i alhora una encarnació d'Horus a la Terra, que segons la mitologia havia estat l'últim governant.

"També construïen temples per als déus, on només faraons i sacerdots en el seu nom estaven capacitats per realitzar ofrenes", i ha indicat que s'exposen alguns dels objectes que s'han trobat en els temples, així com elements funeraris, ja que els governants també s'ocupaven del seu traspàs cap al més enllà per aconseguir l'eternitat.

"Es mostren peces dels seus aixovars funeraris com els sathys, figurites que eren com una espècie d'assistents que t'ajudaven després de la mort", ha detallat Vandenbeusch.

REIS ESTRANGERS

La comissària també ha indicat que l'exposició mostra que no tots els faraons que van governar Egipte van ser locals, sinó que va haver-hi reis estrangers que van adoptar símbols propis del país per exercir les seves funcions, i considera que ho van fer per mantenir la pau en el regne.

"Els faraons simbolitzaven la unió de les dues parts del territori, l'Alt i el Baix Egipte", ha explicat, i ha emfatitzat que per això les seves representacions artístiques contenen símbols divins i reals, a més d'elements zoomórfics per ser hipòstasis d'algunes divinitats.

Així, l'exposició mostra figures reals com els caps del faraó Tutmosis III, Mentuhotep II i el rei Seti II, a més d'esteles, esfinxs, amulets i diferents relleus, totes elles propietat del museu britànic.

"Algunes peces estaven emmagatzemades i feia molts anys que no veien la llum", ha indicat el comissari adjunt de l'exhibició, Neal Spencer, que també és un dels conservadors de la institució anglesa en temes de l'Antic Egipte.

Per la seva banda, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, també ha explicat que la mostra conté la dimensió més quotidiana i familiar del faraó, i que és una exposició molt completa que també s'acompanya amb dos audiovisuals i un interactiu, a més d'un espai educatiu pels més petits.

A més, ha explicat que la mostra viatjarà a Madrid al setembre i que durant la seva estada a la capital catalana s'organitzaran conferències d'especialistes, tallers i una sessió de 'showcooking' amb aliments de l'època.

La directora també ha remarcat que des de l'entitat bancària estan molt orgullosos de les relacions establertes amb el museu anglès, i que ja treballen per signar un segon conveni de col·laboració que esperen presentar en els propers mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés